Dune Pilot: Magnetic

Dune Pilot is een Duitse stoner rock formatie uit Munchen. Met ‘Magnetic’ is de band toe aan een derde langspeler, vijf jaar na voorganger ‘Lucy’. Het viertal is beïnvloed door bands zoals Kyuss en Fu Manchu om er een paar uit te kiezen. Wat leuk is aan Dune Pilot, is dat ze hun albums tot nog toe steeds live opnemen. Wat u hoort is dus – in bijzonder grote mate – de band zoals die ook live klinkt en dus straight in your face. Het resultaat is zonder meer een stevige dosis rauwe stoner rock van een viertal dat duidelijk de nodige metier heeft opgebouwd. Kortom fans van stoner rock en aanverwanten die graag een snedige gitaar horen gedragen door een krachtige, groovy ritmesectie, zijn bij Dune Pilot aan het juiste adres. U hoort al eens een gitaarsolo zonder dat het ooit overdreven wordt. De kracht zit minstens evenzeer in knoertige riffs. Maar toch is Dune Pilot geen stoner / desert band die ons compleet omver blaast. Degelijk, zeker en vast maar de band weet ons niet bij de keel te grijpen zoals pakweg Ritual King dat recent wél wist te doen of dichter bij huis Fire Down Below die ons werkelijk met open mond lieten luisteren naar hun meest recente worp. Niet dat deze ‘Magnetic’ ons nergens weet te bekoren maar er zitten in vergelijking met de genoemde bands veel minder verrassende elementen in naar ons gevoel. Vooral de zang van Andris Friedrich is na verloop van tijd voor ons té eenzijdig. Nochtans kan de man ook anders voor de dag komen zoals blijkt op bijvoorbeeld ‘Heap Of Shards’ waar hij met een diepe, clean gezongen stem van start gaat. Nadien schakelt hij echter weer over op een rauwere zanglijn. Niet dat daar iets wezenlijks mis mee is maar we vinden dat er te weinig variatie in klinkt. Kortom, Dune Pilot klinkt op ‘Magnetic’ drie kwartier lang als een degelijke stoner rock band zonder ons echter compleet omver te blazen.

K.H. (70)

Argonauta Records

Tracklist: 1. Magnetic 2. Visions 3. Lumi 4. Take Your Lies 5. So Mad 6. Next To The Liquor Store 7. Heap Of Shards 8. Pied Piper 9. Highest Bid 10. Vile 11. Let You Down