Winterhorde: Neptunian

Erg veel metal bands uit Israël kennen we niet. Orphaned Land en Subterranean Masquerade schieten ons nogal vlot te binnen, maar daar houdt het dan eigenlijk ook zo goed als mee op, al zullen er nog wel een paar zijn als we lang genoeg mogen / moeten nadenken. Winterhorde is dus ook afkomstig uit Israël, alwaar de band in Haifa District werd opgestart. Deze progressive metal band laat ook veel invloeden van melodic black metal in hun sound doorsijpelen zodat we hun geluid beter kunnen bestempelen als een kruisbestuiving tussen deze beide (sub)genres. De band werd reeds in 2001 opgestart en kende zelfs een voorgeschiedenis als Autumn Palace die terug gaat tot 1999. Wij, van MUISKA, “ontdekten” de band middels het derde full-album onder de naam Winterhorde, ‘Maestro’, in 2016. Het was dus een tijdlang wachten op een vervolg van dit best wel heel knappe album. Grootste boosdoener op dat vlak zullen waarschijnlijk de strubbelingen in de line-up geweest zijn. Op ‘Neptunian’, het vierde full-album onder de naam Winterhorde, hoor je Zed Destructive (harsh vocals), Yoni “Oblivion” Oren (clean vocals), Moshe Benofel (elketrische en akoestische gitaren), Omer “Noir” Naveh (elektrische en akoestische gitaren), Oleg “Olgerd” Rubanov (keyboards), Alexander “Celestial” Latman (bass) en Alex Zaitsev (drums). Het zevental levert op ‘Neptunian’ negen tracks af. – Tien als je kiest voor de vinyl versie! – die stuk voor stuk een schitterende opbouw kennen en uitstekend gearrangeerd werden. Zeker liefhebbers van progressive metal zullen hierbij vingers en duimen aflikken. Het gezelschap “goochelt” immers met tal van verwachte en onverwachte wisselingen in tempo, ritme, melodie en kracht. Voeg daar dan echt wel schitterende vocalen en gitaarsolo’s aan toe en je verkrijgt een heel knap, om niet te zeggen zinderend geheel te horen. Oké, je moet ook wel wat melodic black metal waarderen, want als Zed Destructive vocaal aan bod komt klinkt zijn stem overduidelijk gitzwart en dreigend. Dat de overige muzikanten dan ook een hardere, donkerder en meer dreigend getinte sound produceren is bijna vanzelfsprekend. Toch wordt het melodieuze zeker niet uit het oog verloren, en blijft het gezelschap variëren met tempo en ritme wisselingen. Zo ontstaat een album dat ons iets meer dan vijftig minuten in de ban weet te houden. Als je dan ook nog weet dat zowel Kobi Farhi (Orphaned Land) als Davidavi Dolev (Subterranean Masquerade) een extra vocale bijdrage aanleveren in elk een nummer, dan weet je dat Winterhorde op hoog niveau acteert. Liefhebbers van progressive metal in het algemeen mogen, nee moeten, deze ‘Neptunian’ zeker en vast een kans geven. Wij zijn er alvast van overtuigd dat dit vierde werkstuk voor Winterhorde een mooie plaats in hun collectie zal opeisen.

Luc Ghyselen (94)

Noble Demon Records

Tracklist: 1. Amphibia 2. Neptunian (As Trident Strikes The Ice) 3. Angels In Disguise 4. The Spirit Of Freedom 5. Alone In The Ocean 6. The Garden 7. Ascension 8. A Harvester Of Stars 9. With Bare Hands Against The Storm