From North: Raven Banner

Met ‘Raven Banner’ zorgt het Zweedse From North voor een tweede full-album waar fans zo’n zes jaar zitten op te wachten, al werd het wachten eventjes verzacht middels de twee ep’s in 2020: ‘The Varangian’ en ‘Lurhorns Call’. From North zorgt muzikaal voor typische melodic death metal met vrij veel folk invloeden. Zo komt het gezelschap – tegenwoordig zijn dat Mikael Kindblad (bass), Robin Hermansson (drums), Janne Lüthje (gitaar), Mattias Svensson (gitaar) en Håkan Johnsson (vocals) – muzikaal ergens uit tussen het krachtiger klinkende Amon Amarth en het Zwitserse Eluveitie dat ergens minder inzet op de Noorse mythologie en, naar onze smaak dan toch, iets donkerder klinkt dan dit From North. Voilà, daar kan je natuurlijk al veel mee, want op tekstueel vlak kiest ook dit From North uit de enorme weelde aan folk, mythologie en Viking verhalen uit het noorden. Die zetten de heren hier om in best wel heel aanstekelijke nummers waar toch voldoende kracht in te horen valt en nog net voldoende agressie om de term melodic death metal te hanteren al komt het segment folk metal hier wel heel nadrukkelijk om de hoek kijken. Wie of wat instaat voor de folk klanken die in elk nummer opnieuw opduiken en soms voor een heel opzwepend karakter zorgen, daar hebben we het raden naar. Het eindresultaat is in ieder geval best wel knap als je liefhebber bent van folk metal / Viking metal, al mag je ook wel weer geen al te hoge verwachtingen hebben, want ook dit vijftal kleurt mooi binnen de afgebakende lijntjes van het subgenres en voegt dus weinig vernieuwende elementen aan het genre toe. We vinden deze ‘Raven Banner’ best geslaagd, maar weten uit ervaring dat er een pak fans zullen stellen “dat ze al wel eens eerder hebben gehoord”. Iets waar we ook wel kunnen inkomen, maar om een stevig feestje te bouwen, kan dit nieuwe werkstuk van From North best wel van pas komen.

Luc Ghyselen (78)

At Dawn Records AD 004-2

Tracklist: 1. Raven Banner 2. Into The Oblivion 3. Berserkers 4. The Queen 5. Harmbidder 6. Shield Wall 7. Runestones 8. The Plague 9. Järnvidja 10. Winter Blot