Swansong: Awakening

Met Swansong krijgen we er een nieuwe speler bij. Dat de band opgestart werd in 2020 in het Finse Kuopio zorgt er toch voor dat we de lat vrij hoog mogen leggen, daar we bands uit het hoge noorden telkens een bepaalde vorm van kwaliteit toedichten. Dus ook dit Swansong. Aan de basis van deze band staan een voormalig punk vocaliste, Jemiina, en Verjnuarmu gitarist Topi Pitkänen. Ondertussen hebben ook Tuomas Leskinen (gitaar), Lauri Huovinen (bass) en Jimi Myöhänen (drums) hun wagonnetjes aan gehaakt. Na een eerste ep, ‘Winter Maiden’, die vorig jaar op de markt kwam, zorgt het vijftal nu voor een eerste full-album. ‘Awakening’ telt elf tracks en vormt op muzikaal vlak een mix van traditional heavy metal en melodic death metal. Het eindresultaat mag in ieder geval gehoord worden. Nee we vallen niet meteen om van verbazing, alhoewel we toch wel worden weg geblazen door de agressieve en brutale kracht in de vocalen van Jemiina die elk nummer naar een hoog niveau weten te tillen. Daarnaast valt ons het heel melodieuze en best wel heel knappe gitaarwerk op van de tandem Pitkänen / Leskinen. Dat tweetal zorgt voor een uiterst knap melodieus klinkend frame die ze afwerken met heel inventieve en melodieuze gitaarsolo’s. Dat alles kan natuurlijk niet zonder een stevig en toch soepel fundament. Daar zorgen bass en drums dan weer voor die het tempo en ritme stevig in de hand weten te houden zodat het overige drietal kan schitteren wanneer dat nodig is. Als je dan ook nog knappe composities weet af te leveren, en dat is hier zeker het geval, dan kom je natuurlijk al heel ver. Maar, zoals eerder gezegd, het is de stem van Jemiina die op ons de grootste indruk nalaat met haar diepe grunts en screams die zo in contrast komt te staan met de zeer melodieuze accenten die de gitaartandem hier produceert. Vernieuwend is het allemaal niet, maar als het doeltreffend wordt uitgewerkt en neer gezet, dan is het dik in orde. Dat is hier heel zeker het geval zodat wij al stilletjes aan uitkijken naar een concert van dit vijftal.

Luc Ghyselen (86)

Noble Demon Records

Tracklist: 1. Burning Flames 2. Become 3. Furiosa 4. Shot In The Heart 5. Frost Of Winter 6. Maiden Of Death 7. One With The Waves 8. Awakening 9. Blood Widow 10. Fight Or Die 11. Fury Of The Witch