Demoncy: Black Star Gnosis

Demoncy is een Amerikaans black metal gezelschap dat in 1989 werd opgestart in Sylva, North Carolina. Of het echt om een full-band gaat of over een project, weten we niet echt. Demoncy zorgde eerder voor een pak demo’s vooraleer een eerste full-album het levenslicht zag. ‘Within The Sylvan Realms Of Frost’ werd in 1999 op de markt gebracht en nog hetzelfde jaar werd een opvolger op de markt gegooid. Daarna ging het er minder vlot aan toe wat betreft releases. Een split en nog eens drie full-albums volgden, maar het laatste werkstuk, het full-album ‘Empire Of The Fallen Angel (Eternal Black Dominion)’, dateert ondertussen van 2015. Met deze ‘Black Star Gnosis’ steekt het gezelschap zijn neus weer aan het venster met een negen tracks tellend album. Opener ‘Across The Setian Planes’ is een heel eigenzinnig iets met bizarre geluiden die vrij mysterieus uit de hoek komen, maar waar, wij althans, weinig bewondering voor hebben, laat staan dat we er iets aan hebben. Daarna kan Demoncy onze aandacht echter wel trekken, want vanaf Ipsissimus Of Shadows’ worden we meegevoerd op een heel donker getinte en kille trip richting duisternis. Het gezelschap kiest voor vrij korte tracks – tussen iets meer dan drie minuten en zo’n vier en halve minuut – en zorgt in die tijd meestal nog voor wat tempo en ritmewisselingen. Het klinkt allemaal vrij snedig, gedreven en energiek, maar wijzelf missen de nodig kracht. Grootste boosdoener op dat vlak zijn, naar onze smaak dan toch, de vocalen. Het is net of die gefluisterd worden en dat men bang is om echt effectief gehoord te worden. Met ‘Syzygy Of Unholy Trinity’ krijgen we dan weer een heel eigenzinnige track met bizarre geluiden te verwerken die ons terug doet denken aan de opener. En ja, je kan er een bepaalde vorm van mysterieuze dreiging in vinden, maar wij missen effectieve kracht en energie. Daarna wordt het gaspedaal weer ingeduwd en krijg je opnieuw een duistere en dreigende kracht te horen, maar opnieuw blijven de “gefluisterde vocalen” ons op de zenuwen werken, zodat het geheel ons niet over de streep weet te trekken. Idem voor de hierop volgende tracks, al krijgt ‘Performing The Ceremonies Of Tragedy’ wel een wel trager tempo aangemeten. Afsluiter ‘Occultation Of Typhon’ gaat opnieuw de weg op van de opener, en bevalt ons dus opnieuw niet. Wat ons bij ons eindoordeel brengt: Met slechts zes van de negen tracks die we “oké” vinden, remember de “gefluisterde” vocalen, kunnen we niet echt spreken over een geslaagde passage voor Demoncy. Maar goed, luister alstublieft zelf en vel dan je eigen oordeel.

Luc Ghyselen (60)

Dark Descent Records DDR 309

Tracklist: 1. Across The Setian Planes 2. Ipsissimus Of Shadows 3. Black Star Gnosis 4. Cosmic Curse Invocation 5. Syzygy Of Unholy Trinity 6. De Mysterium Noctis 7. Performing The Ceremonies Of Tragedy 8. Cosmic Curse Expulsion 9. Occultation Of Typhon