Winterfylleth, 10 december 2023.

Winterfylleth, Her Fault @ DVG Club, Kortrijk.

Winterfylleth sluit dit jaar af met een vierdaagse minitour. Drie dagen doorheen Duitsland met als afsluiter een zondagavond in DVG Club te Kortrijk. Wij zijn er alvast klaar voor.

*Foto’s: Her Fault*

Opener van dienst is het West-Vlaamse Her Fault. Dit viertal brengt blackened sludge / doom waarvan de nadruk zeer duidelijk op blackened ligt. Met hun krachtige sound en omgeven door enkele kaarsen begonnen de hoofden al snel te knikken. De frontman is een man van weinig woorden (zijn gezichtsexpressie is er een van woede, boosheid en dreiging), waar behalve enkele keren ijsberen door het publiek weinig interactie van moet verwacht worden. Her Fault is voor ons een best aangename ontdekking, maar we konden ze toch betrappen op enkele schoonheidsfoutjes. Zo was de drum en gitaar niet altijd synchro. Zeker bij overgangen tussen twee riffs was het op zijn zachtst rommelig te noemen. Ook tussen de nummers door viel het telkenmale stil en werden de instrumenten snel herstemd. We vonden het geluid anders best oké, al mochten de vocals een tikkeltje hoger in de mix naar onze smaak.

*Foto’s: Winterfylleth*

Winterfylleth kennen we een stuk beter. Deze black metal band werd in 2007 in Manchester opgestart en zorgde ondertussen reeds voor zeven knappe full-albums zodat de heren geen enkele moeite hebben om een top setlist samen te stellen. Het vijf-koppige Winterfylleth had er duidelijk zin in. De toetsenist maande het publiek aan hun vuisten in de lucht te heffen, en zo geschiede. Vanaf de eerste noten hadden ze de zaal goed mee. Het regelmatig afwisselen tussen meer melodische en melancholische stukken met agressieve stukken zorgde ervoor dat er geen ruimte was voor verveling. Ondanks enkele technische storingen met de in-ear monitors, de micro en de gitaar liet de band zich niet ontmoedigen. Ook het geluid stond hier mooi afgesteld, waarbij alle instrumenten doorkwamen wanneer dit moest.

*Foto’s: Winterfylleth*

Naarmate de set vorderde speelden de heren ook enkele van hun vroegere nummers. Deze klonken wat donkerder, dreigender en agressiever, wat op goedkeuring van het publiek kon rekenen en er werd dan ook stevig geheadbangd. Na een zeventig minuten durende onderdompeling in deze Angelsaksische atmosfeer was het tijd om af te sluiten. Als kers op de taart kregen we nog de boodschap mee dat we ons volgend jaar aan een nieuw album mogen verwachten. We kijken er hier nu al reikhalzend naar uit!

Met dank aan Lucas Aerbeydt en het volledige team van DVG Club.

Tekst: Tomas Vervoort en Luc Ghyselen.

Foto’s: Luc Ghyselen.