RoadRock, 25 augustus 2023, dag 1.

RoadRock @ Vlaskouter, Kuurne.

Vandaag mogen drie bands strijden in de “road rock rally” om de hoofdprijs: een studio opname en het voorprogramma verzorgen van Sister May op 29 September in het wilde westen.

*Foto’s: The Black Gasolines*

The Black Gasolines mogen het startschot geven, de band debuteerde in 2018 met hun ep ‘Dopamine Rush’ en in 2021 zag het conceptalbum ‘It Took A Lifetime’ het licht. Zelf omschrijven ze zich als “the next generation of theatrical art rock”, een hele mond vol en moeilijk om muzikaal iets bij voor te stellen. De nummers brengen over het algemeen een ingetogen sfeer met zich mee met ruimte om hier en daar eens stevig uit de hoek te komen.

*Foto’s: Lector*

Het trio van Lector gooit het over een andere boeg: een potje beukende stoner riffs die van Queens Of The Stone Age konden zijn met toch verrassende rustige passages die soms een “Soundgarden gevoel” bij mij opwekten. Het is altijd fijn om te zien hoe een band bestaande uit drie personen een volle sound kan afleveren, ze zijn duidelijk goed op elkaar afgestemd en we gaan er ongetwijfeld nog veel van horen.

*Foto’s: Bucklefish*

We maken opnieuw een muzikale ommezwaai waar de kracht en rauwheid plaats moet maken voor de zwevende en pakkende songs van Bucklefish. Ook zij zetten een topprestatie neer, de melancholie druipt er vanaf waarbij elke noot, elke drumslag en ieder woord je meenam in hun verhaal. Catchy refreintjes zorgen voor een prima afwisseling waardoor dit een netjes afgewerkte set was die we hier te horen kregen.

Presentator van dienst – Burgemeester Francis Benoit – mocht samen met twee leden van Sister May de winnaar van deze avond bekend maken. We delen de mening van de jury waarbij Lector als winnaar uit de bus kwam.

*Foto’s: The ObsCure*

Om af te sluiten mocht The Obscure aantreden, desondanks dit een tribute band is van The Cure waren er in het publiek (visueel) weinig new wavers te spotten. Dit weerhield de band niet om zich volledig te geven en alsnog de aanwezigen mee te trekken in een nostalgische bui. Vaak is het moeilijk om als tribute band de zang van het originele product te benaderen, hier was dit absoluut niet het geval, met de ogen dicht hoorde je geen verschil met Robert Smith. Muzikaal was alles ook tot in de puntjes afgewerkt waardoor dit een perfecte afsluiter werd om van te genieten.

Met dank aan Geert Lefevre, Bart Denauw en het complete team van RoadRock.

Tekst: David Vandewalle.

Foto’s: Bianca Lootens.