Cales: Chants Of Steel

Het zevende full-album van Cales werd eind vorig jaar enkel op cassette uitgebracht in een heel beperkte oplage van 222 stuks. Nu wordt het album opgepikt door Edged Circle Productions en uitgebracht op vinyl. Cales is een project van de Tsjechische artiest Petr Hošek, ook wel bekend als Blackosh, waarmee hij zijn visie weergeeft op epische donker getinte metal waar pagan, folk metal en black metal elkaar weten te vinden. Dat de beroemde “Viking periode” Bathory voor heel wat inspiratie voor Cales heeft gezorgd, steekt Petr absoluut niet onder stoelen of banken. Ook nu niet, want de in zowat elke track voel je je omgeven door een episch strijdgewoel. Het geheel klinkt dan ook heel episch, maar is verder heel donker van klankkleur, terwijl het tempo meestal heel hoog ligt. Samen met Honza Kapák (drums) en Peter Svensson (bass) zorgt Petr (gitaar, vocals) voor acht nieuwe tracks, nummers waar de fans van Cales zo maar liefst elf jaar hebben moeten op wachten, want het vorige album onder de naam Cales, ‘Return From The Other Side’, dateert immers van 2011. Naast het drietal maken nog wat extra gasten hun opwachting en leggen zodoende wat extra accenten in de sound. Silenthell zorgt voor de pauken terwijl Per Gustavsson, Felipe Plaza, Big Boss en zijn dochter Petra Hošková voor extra vocalen zorgen. Wegens het feit dat we Petr of Blackosh bijna als een cult figuur zien en we ook wel stevig fan zijn van Bathory, hadden we hier heel veel van verwacht. Helaas, worden onze torenhoge verwachtingen hier niet volledig ingelost. Toch moeten ook wij toegeven dat Cales met dit werk ervoor gezorgd heeft dat we de epic dark metal variant weer hebben leren waarderen. ‘Chants Of steel’ is dus een meer dan “oké” album geworden, maar toch niet het door ons verwachte “must have” album.

Luc Ghyselen (78)

Edged Circle Productions

Tracklist: 1. Black Riders 2. Hordes Of Thunder 3. Roar Of Stormy Chase 4. Hall Of Death 5. Prophetic Ash 6. Chants Of Steel 7. The Mighty Hour 8. When Darkness Finally Takes Us