Sworn: A Journey Told Through Fire

Het Noorse Sworn timmert reeds sinds 2005 aan een muzikale carrière die zich overduidelijk situeert in de wereld van melodic black metal. Met ‘A Journey Told Through Fire’ is de band aan een vierde hoofdstuk toegekomen als we de ep ‘Doomlights’ even niet meetellen. Het viertal – Tom Ian Klungland (drums), Gøran Hope (gitaar), Christoffer Kjørsvik (gitaar, bass, synthesizer) en Max Wilson (vocals) – zorgen op dit nieuwe album voor zeven heel knap opgebouwde nummers waar kracht, dreiging en melodie centraal staan. De vrij lange nummers – allen minimaal zes minuten – krijgen een heel knappe opbouw mee waar de heren spelen met tal van wisselingen in tempo’s en ritmes, zodat telkens een heel gevarieerd nummer ontstaat dat onze aandacht hele gemakkelijk weet vast te houden. Het gezelschap kiest eerder voor mooie melodielijnen dan voor brute of furieuze kracht. Toch passen de lichtjes rauwe en ruwe vocalen door mooi bij. Tijdens de intro van opener ‘A Godless Domain’ maakt ook Phillip Nathaniel Freeman zijn opwachting als verteller, wat nog iets extra’s toevoegt aan het geheel. Het viertal weet ons alvast track na track te overtuigen – vooral het uiterst knappe, inventieve en melodieuze gitaarwerk doet ons smelten – en we kunnen dan ook niet anders dan deze ‘A Journey Told Through’ Fire’ volmondig aanraden bij elke zichzelf respecterende liefhebber van melodic black metal.

Luc Ghyselen (95)

Independent Release

Tracklist: 1. A Godless Domain 2. Grand Eclipse 3. Calamity Sea 4. The Forsaken 5. Visions Of Fire 6. Monumental 7. A Journey Told Through Fire