Mactätus: Provenance Of Cruelty (re-release)

Mactätus was een Noorse symphonic melodic black metal band die het tussen 1989 en, laat ons stellen, 2003 probeerde om een schitterende muzikale carrière uit te bouwen. Helaas bleef de band vooral bekend bij een pakket insiders. Toch zorgde de band voor heel knappe full-albums maar het grote publiek liet het na om Mactätus echt naar waarde te schatten. Een van de vier full-albums was ‘Provenance Of Cruelty’ dat als tweede album van de band in 1998 in de winkelrekken kwam te liggen dankzij Napalm Records. Misschien was de grote hype op gebied van symphonic black metal albums – we denken aan o.a. Emperor’s ‘In The Nightside Eclipse’, Dimmu Borgir’s ‘Stormblåst’, Mörk Gryning’s ‘Tusen år har gått’, Gehenna’s ‘Second Spell’ of zelfs Limbonic Art’s ‘Moon In The Scorpio’ – al voorbij voor velen, maar niet alvast niet voor Torsten Suess, de man die het Northern Silence Productions label in 2003 heeft opgestart. Voor Torsten is dit een van de absolute topalbums in dit (sub)genre en hij zorgt er nu voor dat het album voor het eerst op vinyl verkrijgbaar is en dat het ook, zij het in beperkte oplage, terug op cd te vinden is. Enkel de layout van het album werd heel minimaal aangepast. Maar goed, dat brengt ons bij het album zelf en ‘Provenance Of Cruelty’ heeft de tand des tijds ondertussen glansrijk doorstaan. Wij zijn alvast heel dankbaar dat Northern Silence Productions dit acht tracks tellend album terug beschikbaar maakt. We gaan niet beweren dat we totaal en compleet weggeblazen worden door de nummers op dit album, maar we moeten wel volmondig toegeven dat ‘Provenance Of Cruelty’ een echt knap staaltje vakmanschap is van het zestal dat toen Mactätus vormde. De heren Mjolne (drums), Gaut (gitaar), Ty (gitaar), Forn (keyboards), Hate Rodvitnesson (vocals) en Istar (bass) zorgen hier immers voor acht tracks die stuk voor stuk pareltjes zijn als we het hebben over symphonic black metal en die zeker en vast niet zouden misstaan hebben op een of ander album van, we zeggen maar, Dimmu Borgir. Voor wat extra variatie zorgen Kathrine Abrahamsen (female vocals) en Tony Abrahamsen (clean vocals), maar eigenlijk had Mactätus die extra accenten niet nodig om voor een uiterst knap geheel te zorgen waar duisternis, kilte, dreiging, melodie en kracht in een mooi vormgegeven bad van symfonische klanken werden gedrenkt. Indien dit vergeten pareltje om wat welke reden dan ook bent misgelopen, hier is een nieuwe kans.

Luc Ghyselen (88)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Draped In Shadows Of Satan’s Pride 2. King Of The Dark Side 3. Sleepless Souls 4. The Emperor’s Trail 5. En Trone Vevd Av Tid 6. Sønn Av Torden 7. Dark Journey 8. Provenance Of Cruelty