Fathomage: Autumn’s Dawn, Winter’s Darkness

Ene Akul zit achter het atmospheric black metal project Fathomage. Deze Australische multi-instrumentalist en vocalist probeert sinds 2016 zijn muzikale visie te slijten aan de wereld, eerst nog als dark ambient project, maar tegenwoordig kan je zijn sound beter als atmospheric black metal gaan bestempelen. Dat de man pakken inspiratie heeft, bewijst het feit dat deze ‘Autum’s Dawn, Winter’s Darkness’ reeds het zevende full-album is en dat hij daar tussen door ook nog een ep heeft afgeleverd. Zoals wel meer bij bands / projecten die in datzelfde muzikale straatje zitten, haalt Fathomage ook de nodige inspiratie uit majestueuze landschappen, torenhoge bergen, met mos beklede paadjes en donkere wouden. Maar ook andere bands en componisten – zelf citeert hij o.a. Kraftwerk, Ulver, Opeth en Bach – vormen bronnen van inspiratie. Zelfs een aantal gereputeerde auteurs – hier laat hij o.a. de namen van C.S. Lewis en J.R.R. Tolkien vallen – vormen een bron van inspiratie. Daarmee gaat hij dus aan de slag om zijn eigen muzikale trip te gaan creëren. Op ‘Autumns’ Dawn, Winter’s Darkness’ resulteert dat in acht nummers die samen wel voor een lange muzikale reis zorgen die u ongeveer vijf kwartier lang probeert te boeien. Wij stellen wel “probeert”, want de meestal lang uitgesponnen tracks – hier tussen bijna vier en halve minuut (het instrumentale akoestische ‘In The Twilight Of The Night’) tot het net geen vijftien minuten durende ‘We Wept Under The Moonlight Shadow’ – zijn bijwijlen naar onze smaak toch iets te lang om onze aandacht compleet vast te houden. Het is natuurlijk wel zo dat Fathomage een heel pak wisselingen in tempo, ritme, kracht en gevoel neer zet tijdens deze lange nummers, maar toch verkrijgen wij de indruk dat sommige fragmenten het nummer gewoonweg langer maken dan eigenlijk echt noodzakelijk is. Dat het album voor vele liefhebbers van het (sub)genre vooral tijdens de donkere dagen voor heel wat luisterplezier zal zorgen, daar zijn we het wel over eens, maar nu het zonnetje stilletjes aan wat meer indruk op ons probeert te maken, verkiezen we toch iets vrolijker muziek. Alhoewel, ook nu nog steeds kunnen we enorm genieten van dreigende atmosferen en in duisternis gehulde krachten. Toch zorgen deze hier, naar onze smaak dan toch, te lang uitgesponnen nummers er dus voor dat onze aandacht vaak weg glipt.

Luc Ghyselen (75)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Autumn’s Dawn, Winter’s Darkness 2. A Dawnfire Of Old 3. The Majesty And Beauty Of A Fallen World 4. In The Twilight Of The Night 5. Vales Of Darkness 6. Light Of The Eternal Dawn 7. Woodland Songs Of The Aspen Forest 8. We Wept Under The Moonlight Shadow