Ondfødt: Det Österbottniska Mörkret

Met een vierde full-album sinds de opstart in 2013 zit het Finse Ondfødt zijn in duisternis gehulde muzikale trip verder. Ondfødt werd in Ostrobothnia, in het westen van Finland opgestart. De streek staat erom bekend dat er maar heel weinig zon te zien is tijdens de wintermaanden en, als we de overleveringen mogen geloven, is het een plaats waar moorden en de donkerste kant van de mensen in het gebied vlot naar boven komen, zeker als het gaat om religie zodat een pak heksenvervolgingen daar aan bod kwamen. Dit alles – de mix van occultisme, paganisme en religie, en natuurlijk de duistere moorden – zorgt ervoor dat de heren van Ondfødt – tegenwoordig zijn dat Owe Inborr (vocals, gitaar), Dario Kåll (gitaar), Joel Notkonen (bass) en Tommi Tuhkala (drums) – er heel wat inspiratie kunnen vinden voor hun al even dreigende en in kille duisternis gehulde sound. Het zijn in ieder thema’s bij uitstek voor dit gitzwart geblakerde kwartet die met ‘Det Österbottniska Mörkret’ een vierde full-album de wereld in sturen waar hun enorm dreigende sound op schitterende manier wordt neer gezet. Wij, van MUSIKA, houden er dan ook enorm van, al komen alle haartjes op onze armen al meteen recht vanaf de eerste tonen van de korte instrumentale opener ‘Det Österbottniska Mörkret’. Zo erg worden we aangegrepen door de intense duistere sound dat het angstzweet ons zo goed als meteen uit breekt. Het viertal weet dus zo goed als geen ander om voor een immens dreigend geluid te zorgen dat nog extra wordt gevoed eens de rauwe en ruwe vocalen hun opwachting maken. Dat betekent dan ook dat het kwartet eigenlijk geen enkele hulp van buitenaf nodig heeft om zijn intense duistere en kille sound neer te zetten, maar toch maken ook een paar gasten hun opwachting. Zo mag Mathias “Vreth” Lillmåns (Finntroll) de vocale honeurs waarnemen tijdens ‘Where Death Roams’, terwijl Kvaen gitarist Jacob Björnfot voor de gitaarsolo’s zorgt tijdens ‘Själavandring’ en ‘Dödsrejson’. Maar, eerlijk is eerlijk, ook zonder die inbreng blaast

Ondfødt ons van begin tot einde compleet omver. Het geheel doet ons denken aan hoe Kampfar ons compleet wezenloos achter liet na hun show op HellFest vorig jaar. In ieder geval zorgt Ondfødt met dit vierde full-album voor een statement om “u” tegen te zeggen. Wordt dit onze (black metal) schijf van het jaar? Die kans zit er duidelijk heel dik in!

Luc Ghyselen (98)

Black Lion Records BLP 0126

Tracklist: 1. Det österbottniska mörkret 2. Tvetalan 3. Furstins tid 4. Tå do dör 5. Where Death Roams 6. Falskhejtins folk 7. Själavandring 8. Höstfruktan 9. Dödsrejson 10. Tå livi bleknar