Trollgrad: Tales Of Gold Fever

Nog nooit eerder gehoord van Trollgrad? Wij ook nog niet, tot nu althans. Deze Amerikaanse band uit Brooklyn, New York City ging reeds in 2009 van start en komt nu pas met een eerste werkstuk op de proppen. Verwacht je muzikaal ergens aan een opzwepende mix van o.a. Korpiklaani, Tyr, Finntroll en Eluveitie. Folk elementen worden tussen gemixt met black metal waarin je ook wel wat accenten melodic death metal in kan ontdekken. Zo’n vijftig minuten lang – acht tracks – ontstaat hier een zinderend en opzwepend feestje dat perfect aansluit bij een zinderende Korpiklaani set, maar dan, als je het ons vraagt, een stukje steviger en krachtiger. De band – Yurra (vocals, gitaar, keyboards), Li Ribalt (bass, backing vocals) en Akax7 (drums) – krijgt nu en dan extra vocale bijstand van Uliana Shulepina Irina Lvova voor backing vocals. Zelf zijn we niet altijd optimaal gecharmeerd door die vrouwelijke vocalen, maar ze sluiten wel aan bij de sound dat het gezelschap hier neer zet. Inspiratie haalt men bij zowel Amerikaanse, als Russissche, als Franse folk. Die mixen dus met vooral black metal. In de promotekst maakt men ook gewag van het gebruik van tal van middeleeuwse instrumenten, maar wie of wat hier voor instaat; kunnen we niet achterhalen. Hoe dan ook, wie graag een heel stevig feestje bouwt en daar bij zeker niet vies is om een streep black metal tussen de opzwepende folk metal klinken te horen, zit met dit debuut van Trollgrad perfect. Hun sound nodigt immers steevast uit tot wilde rondedansen en meebrullen. Nog niet zo heel lang geleden waren we op Durbuy Rock Festivaal. Wel, daar sluit nogal vaak een folk metal band een dag af, waarom eens niet kiezen voor dit Trollgrad? Ik ben er van overtuigd dat het dak er volledig afgaat. Nu doen we het in ieder geval met deze ‘Tales Of Gold Fever’.

Luc Ghyselen (90)

Mors Lucerna Records

Tracklist: 1. Trollhalla 2. Бабка [Grandma] 3. Mother Winter 4. Чёрный Ворон [Black Raven] 5. I’m a Survivor 6. Hail to Thee Fallen Miners 7. La Holerie Trollesque 8. Moonlight Spell