The Dark Side Of The Moon: Metamorphosis

The Dark Side Of The Moon ging origineel van start na een weddenschap tussen vocaliste Melissa Bonny (Ad Infinitum) en gitarist Hans Platz (Feuerschwanz). Melissa verloor die weddenschap en werd zodoende verplicht om voor een metalversie van ‘Jenny Of Oldstones’ te zorgen (origineel van Florence + The Machine en u natuurlijk bekend van de fantastische reeks ‘Game Of Thrones’). Het was de aanzet om dit project, of deze band, op te starten en met Morton Løwe Sørensen (drums, Amaranthe) en Jenny Diehl (harp, Feuerschwanz) was de line-up compleet. Op het debuut voor dit gezelschap, dit ‘Metamorphosos’ waagt het viertal zich aan acht covers en drie eigen nummers die we muzikaal ergens kunnen situeren tussen symphonic metal en power metal. Al naar gelang het nummer worden er ook wat accenten folk aan de sound toegevoegd. Een paar extra gasten zorgen voor nog extra accenten en ook die worden hier ten volle benut zodat het viertal niet enkel drie knappe eigen composities brengt, maar ook schitterende coverversie van de mooi uitgekozen nummers. Zorgen voor de extra accenten: violiste Rusanda Panfili (tijdens ‘Double Trouble / Lumos! (Hedwig’s Theme)’ – inderdaad uit de Harry Potter films – en ‘First Light’), Tom S. Englund (vocals, Evergrey, tijdens de schitterende versie van ‘Misty Mountains’ uit de hobbit trilogie), Fabienne Erni (vocals, Eluveitie, tijdens ‘New Horizons’) en Charlotte Wessels (vocals, ex Delain, tijdens de prachtige versie van ‘May It Be’ (origineel door Enya in de trilogie ‘Lord Of The Rings’)). Elk nummer wordt op een verbluffende manier neer gezet zodat we zelfs na een aantal luisterbeurten nog steeds niet kunnen besluiten welk nummer nu onze favoriet zou kunnen zijn, al komt ‘If I Had A Heart’ (themasong van de reeks ‘Vikings’ (origineel door Fever Ray) dicht in de buurt. Kijk, we zijn meestal niet zo’n fan van cover versies, maar deze doen het perfect voor ons, omdat ze iet of wat afwijken van het origineel en toch trouw blijven aan de basis van het origineel. Als The Dark Side Of The Moon nog met zo’n coverversies kan aankomen, of eventueel met nog meer eigen nummers die in het verlengde liggen van wat men hier brengt, mag dit van ons meteen.

Luc Ghyselen (96)

Napalm Records NPR 1092

Tracklist: 1. Legends Never Die 2. The Gates of Time 3. Misty Mountains 4. Double Trouble / Lumos! (Hedwig’s Theme) 5. First Light 6. New Horizons 7. The Wolven Storm (Priscilla’s Song) 8. May It Be 9. If I Had A Heart 10. The Hanging Tree 11. Jenny Of Oldstones