Koritni: Long Overdue

Het Australische Koritni is met ‘Long Overdue’ aan een zesde full-album toegekomen sinds de opstart in 2006. De band werd opgestart door Lex Koritni nadat zijn vorige band, Green Dollar Colour, werd ontbonden. De line-up is ondertussen reeds flink door elkaar geschud zodat lex tegenwoordig de enige overlever is van de originele line-up. Dat belet de band niet om heel trouw te blijven aan de oorspronkelijke sound die bestaat uit een mix van hard rock, blues rock en sleaze die we evengoed als classic rock kunnen bestempelen. Koritni steekt het niet onder stoelen of banken dat ze de mosterd halen bij bands als AC/DC en Aerosmith, om het maar bij die twee te houden. En daar is absoluut niets mis mee natuurlijk. Vooral niet als je dat kan brengen in goed opgebouwde en gearrangeerde nummers waar kracht, melodie en aanstekelijkheid worden samen gebracht tot energieke en gedreven nummers. Dat is precies wat je krijgt van Koritni die tijdens het ene nummer iets meer de kaart trekt van onversneden hard rock, een andere keer meer richting sleaze kijkt, om tijdens nog een ander nummer eerder bluesy uit de hoek te komen. Kortom, eigenlijk precies zoals die twee eerder genoemde grote voorbeelden het zo treffend en klassevol voor deden. Dat is Koritni in een notendop. En Eigenlijk zou u daarvoor genoeg mee moeten weten. Als je dus liefhebber bent krachtige en energiek gebrachte classic rock, en dan denken we echt wel heel hard richting Aerosmith, mag dit nieuwe werkstuk van Koritni alvast niet laten liggen. Wij hebben alvast genoten van de twaalf tracks op deze ‘Long Overdue’. Geen van de tracks steekt er echter echt bovenuit, maar daar staat tegenover dat het gezelschap een bepaald niveau aan houdt dat nergens ook meer even inzakt, zodat een heel homogeen, krachtig en aanstekelijk geheel ontstaat. Grootste aandachtstrekker bij Koritni, vinden wij dan toch, is de lichtjes rauwe en ruwe stem van Lex zelf die uitermate gepast is bij dit soort muziek, maar we mogen de overige muzikanten absoluut niet uit het oog verliezen. Mogen we een “Welcome Back” sturen richting Koritni, want het vorige album, ‘Rolling’, dateert toch weeral van vijf jaar geleden.

Luc Ghyselen (86)

Verycords

Tracklist: 1. No Strings Attached 2. For The Love Of The Game 3. Tonight 4. Long Overdue 5. Far Cry From No. 1 6. Bone For You 7. Better 8. Born To Lose 9. Funny Farm 10. Go Hard Or Go Home 11. Last Time 12. Take It Off