Artifact: Insurrection (ep)

Artifact is een jonge band uit Wagga Wagga, een stadje in New South-Wales gelegen ongeveer halfweg tussen Sydney en Melbourne. Voor het overige is ons zo goed als niks bekend van dit Australische vijftal. Zelf omschrijven ze zich als een progressieve metalband maar net zo vaak worden ze in het hokje van de melodische metalcore ingedeeld. ‘Insurrection’ telt vier nummers waarvan we kunnen stellen dat ze behoorlijk catchy klinken met meeslepende gitaarriffs en een opvallende wisselwerking tussen zanger Michael Veneris die de rauwe grunts verzorgt en zangeres Rebecca Horseman die de cleane vocals brengt. Enigszins tot hun eigen verrassing mag de band deelnemen aan de finale van de battle in Australië waarbij de winnaar mag aantreden op Wacken Open Air. Of ze die competitie winnen durven we niet voorspellen maar feit is wel dat de vier nummers op deze ep veelbelovend klinken en doen uitkijken naar meer. Daar staat tegenover dat de concurrentie bijzonder groot is want vergelijkingen met bands als Infected Rain of Jinjer – wellicht mede omwille van de vrouwelijke inbreng – is zowel een zegen als een vloek durven we denken. Als Artifact erin slaagt om de energie van deze ep ook live te brengen, dan zien we voor deze Australische band wel een toekomst.

K.H. (78)

Independent Release

Tracklist: 1. Mass Psychosis 2. Collapse 3. Nadir 4. Nascent