Mission In Black: Profit Reigns Supreme

Het Duitse Mission In Black werd in 2010 opgestart, maar lijkt nu pas op kruissnelheid te komen. Het gezelschap kreeg een pak nieuwe muzikale ideeën aangereikt dankzij de inbreng van een paar nieuwe artiesten, niet in de minste plaats door vocaliste Steffi Stuber die met haar stem vele kanten op kan, maar ook nieuwbakken gitarist Eddie Stübner draagt zijn steentje bij zodat Andy Black (drums), Daniel Tschoepe (gitaar) en Simon Schorp (bass) eindelijk de vruchten van hun harde werk kunnen plukken. Want, laten we eerlijk zijn, noch de ep ‘Black Infect’ (2012), noch het debuutalbum ‘Anthems Of A Dying Breed’ deed veel stof opwaaien, althans niet in onze contreien. Daar zou met ‘Profit Reigns Supreme’ wel eens verandering in kunnen komen. Het nieuwe werkstuk telt tien tracks die ergens een samenvoeging zijn van melodic death metal en thrash metal. Een beetje een samenvoeging van de agressie en kracht van Kreator met het melodieuze en dreigende van In Flames of Soilwork, maar dan met heel knappe vrouwelijke vocalen. Want de stem van Steffi lijkt ons toch overduidelijke de grootste troef voor Mission In Black. We krijgen immers tien heel krachtige tracks te horen waar agressie, kracht en melodie samen worden gebracht tot een goed en vertrouwd klinkend geheel. Elke muzikant kwijt zich uiterst goed van zijn taak en de nummers worden goed opgebouwd en gearrangeerd zonder dat ze wereldschokkend zijn. Het is de stem van Steffi die elke track opnieuw naar een hoger niveau tilt. De dame in kwestie schakelt immers moeiteloos over van een heel heldere, maar krachtige stem naar een rauwe en ruwe grunt. Precies wat een band die een mix van melodic death metal en thrash metal wil brengen nodig heeft. Je kan dit natuurlijk ook opvangen door gebruik te maken van verschillende vocalisten, maar Steffi doet het hier allemaal in haar dooie eentje. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn wat Mission In Black hier neerzet. Zo moeten we toch toegeven dat de nummers misschien wat extra kwaliteit / variatie missen om de band meteen hoog op de waardeladder in metal landschap te zetten. We bedoelen maar dat elk nummer best wel in orde zit, maar dat we nooit echt voor grote verrassingen komen te staan, precies alsof we bijna kunnen voorspellen waar elk nummer naartoe gaat. Maar we geven deze line-up in ieder geval nog het voordeel van de twijfel, want het potentieel is zeker voor handen, en met Steffi Stuber hebben ze alvast een grote troef in hun middens. Ook nog even vermelden dat Sebastien “Seeb” Levermann als producer instond voor mixing en mastering.

Luc Ghyselen (82)

El Puerto Records

Tracklist: 1. Profit Reigns Rupreme 2. What Does It Take To Be Alive 3. Patron Of The Downfall 4. Dead Alive 5. The Darkness Within 6. Silence Of A Distant Sky 7. This Curse 8. Dreamcatcher 9. Kill Your Idols 10. A Glimmer Of Hope