Skade: Gudinnen

Alhoewel we black metal best wel een heel warm hart toedragen en we bijna durven stellen dat dit ons favoriete (sub)genre is tussen het het zware heavy metal geweld, zijn er natuurlijk ook steeds bands, of albums, die we maar (heel) matig weten te waarderen. Een van die albums is het debuut van Skade, een black metal project – Of is dit toch een band? – uit Bergen, Noorwegen dat met deze ‘Gudinnen’ zijn debuut aflevert. Veel meer info kunnen we u niet meegeven omtrent Skade, enkel ook nog dat ene Kvasir hier alle vocalen en alle instrumenten voor zijn rekening neemt. Hij zorgt voor twaalf tracks die we het best kunnen omschrijven als chaotisch waarbij hij speelt met kracht, dreiging, tempo en ritme. In veel van de tracks hier komen zowel rustige en heel kalme passages langs, maar ook heel intense en beklijvende fragmenten die hij dus afwisselt en zodoende tekent hij voor een enorm contrast in de tracks zelf. Toch missen wij in dit een logische opbouw, want hij springt werkelijk van de hak op de tak zodat inderdaad een wat chaotisch aanvoelend geheel ontstaat waar wij overduidelijk niet echt fan van zijn. En dan zijn er ook nog de vocalen die, naar onze smaak dan toch, veel te diep weggestoken zitten in de mix, en waar, opnieuw naar onze smaak, veel te weinig kracht en dreiging van uit gaat. Het lijkt ons dat de vocalen precies in een compleet andere kamer, zo’n drie kamers verwijderd van waar de instrumenten en microfoons stonden, werden opgenomen. Met andere woorden: indien Skade ons weet te overtuigen middels een opvolger, zal daar heel veel werk en verandering moeten aan te pas komen. Dit debuut zal bij ons enkel stof liggen verzamelen in de achterste regionen van onze kasten(en).

Luc Ghyselen (50)

Sliptrick Records

Tracklist: 1. Alltid våke 2. Iskald tåke 3. Forbitret 4. Misnøye 5. Lukker ditt øye 6. Mellomspill 7. Ouverture for Andre Del 8. Dypt inni skogen 9. Han senkes i jorden 10. Gudinnen Skade 11. Er 12. Gift med havet