Stormage: Ashes Of Doom

Het Duitse Stormage timmert sinds 1996 aan zijn muzikale carrière. De eerste zeven jaar gebeurde dit onder de naam Anthem, maar sinds 2003 probeerde hetzelfde kwartet het onder de naam Stormage. Een full-album zag het levenslicht in die eerste zeven jaar: ‘Metal Or Burst’ (1998). Het is nu ook wel niet zo dat de heren onder de naam Stormage een muzikale koerswijziging invoerden of productiever werden. Nee, nog steeds kiest de band voor traditional heavy metal die richting power metal neigt. Onder de naam Stormage zorgde het gezelschap reeds voor drie full-albums zodat deze ‘Ashes Of Doom’ nummer vier in het rijtje is geworden. Dirk Heggemann (bass) en Heiko Heseler (vocals, gitaar) zijn er nog steeds bij van het prille begin, terwijl drummer Vasileios Georgiou en gitarist Tim Sonnenstuhl voor het eerst van de partij zijn op een Stormage-album. Het kwartet tekent hier voor twaalf tracks. Openen doen de heren met ‘Overture Of The Abyss’ dat zij als instrumentaal bestempelen, terwijl wij hier toch een stem horen weerklinken die wat tekst brengt, al zullen we dit zeker niet “zingen” noemen. Het is een mooie intro geworden die eigenlijk al meteen een beetje de toon zet voor wat zal volgen. Terwijl heel veel Duitse power metal bands, al dan niet bewust, kiezen voor een eerder heel aanstekelijke en toegankelijke sound, om niet te zeggen een “happy feeling”, zorgt Stormage eerder voor een donker getint versie van power metal. Die is daarom niet minder toegankelijk of aanstekelijk, want ook bij deze band staat een mix van kracht en melodie centraal, maar het echt “happy, feel good”-accent wordt hier wel degelijk achterwege gelaten. En …, eerlijk, wij houden er wel van. Het zorgt voor een wat dreigende sound die toch lekker weg luistert, waar je heerlijk kan op headbangen, je luchtgitaar skills kan op uittesten, en, indien je dat echt wil, stevig kan op meebrullen. We gaan zeker en vast niet beweren dat het gezelschap het warme water opnieuw heeft uitgevonden, dat zeker niet, maar we krijgen wel een heel knap opgebouwde en gearrangeerde nummers te horen waar drums en bass voor een solide basis zorgen. Voeg daar dan knappe riffs, melodieuze gitaarsolo’s en bijpassende vocalen aan toe en je verkrijgt een album die onze aandacht vlotjes vast kan houden gedurende de complete trip die de twaalf nummers ons aanbiedt. Worden we dan van de sokken geblazen? Absoluut niet, maar er komen wel een aantal tracks langs waar we een extra streepje bij plaatsen, zodat we deze ‘Ashes Of Doom’ een hel knappe aanvulling vullen opeen power metal collectie. Onze favoriete track? Moeilijk te kiezen, maar als je ons daadwerkelijk het mes op de keel zet, kiezen we voor ‘Our Latest Endeavour’ met zijn aantrekkelijk refrein waar de krachtige samenzang ons extra bekoort, al doen we dan andere tracks te kort. Met andere woorden: Stormage heeft met deze ‘Ashes Of doom’ voor een heel knap werkstuk gezorgd!

Luc Ghyselen (88)

El Puerto Records

Tracklist: 1. Overture Of The Abyss 2. Beyond The Horizon 3. Deniers Of Reality 4. Fierce As A Dragon 5. Slide On Your Knees 6. Our Latest Endeavour 7. Ashes Of My Doom 8. The Spirit Never Dies 9. Blood Shot Eyes 10. Put The Hammer Down 11. Son Of Hatred 12. The Wind Will Take Us Home