Burning Witches, 18 mei 2023.

Burning Witches, The Guardian @ Hell, Diest.

Op donderdag 18 mei, een feestdag want O.L.H. Hemelvaart, stelde het all female heavy metal kwintet Burning Witches zijn nieuwste album, ‘The Dark Tower’, voor in een zo goed als compleet uitverkochte Hell in Diest.

Maar vooraleer het zover was mocht eerst het Belgische The Guardian ons nog opwarmen. – Alsof dat nog nodig was met het mooie zonnetje buiten en een pak volk samen gepakt in hard rock en metal café Hell. – Dit vijftal werkt nu ongeveer een jaar samen met dezelfde line-up en is werk aan het maken voor een nieuw album. Dat hebben we geweten, want een paar songs die men hier ten beste gaf, worden gebruikt voor dat album. En … het mag gezegd worden: The Guardian deed het goed. Heel traditioneel klinkende heavy metal met vooral veel knipogen richting het Grote Iron Maiden, maar dan wel met een vocaliste achter de microfoon. Wij hebben alvast genoten van de krachtige melodieuze heavy metal songs. Maar ook van de bindteksten tussen de nummers door: Zo maakte men ons duidelijke dat elke heavy metal band wel één, of meerdere, songs heeft waar het publiek volledige in mee gaat. Dat wil The Guardian ook en daarom werden we verzocht om duidelijk mee te werken tijdens ‘We Are The Guardian’, een goed gebracht, mooi opgebouwd nummer waar het refrein vlot valt mee te brullen dat ook al schatplichtig is … Iron Maiden. Maar, nee, zo ver staat The Guardian nog niet, en dat geven ze grif toe. Enkel spijtig dat beide gitaristen er wat statisch bij staan, al moeten we ook stellen dat er niet zo veel ruimte over was op het podium.

*Foto’s: The Guardian*

setlist The Guardian: Sick & Tired / Run Fast / Monsters Of The Deep / We Are The Guardian / Darkest Sea / We Will Rise

Daarna was het de buurt aan het van oorsprong Zwitserse dames vijftal Burning Witches dat sinds de opstart in 2015 intussen een mooi plaatsje aan het opeisen is in de heavy metal wereld. Burning Witches tekende met ‘The Dark Tower’ voor zijn vijfde full-album en dat ondanks wat wisselinegn in de line-up. Nog steeds maken Romana Kalkuhl (gitaar), Jeanine Grob (bass) en Lala Frishknecht (drums) deel uit van de line-up, terwijl vocaliste Laura Guldemond erbij is gekomen in 2019. Larissa Ernst (gitaar) vervolledigt de band sinds 2020, maar werd tijdens deze set vervangen door Courtney Cox. Het vijftal heeft er alvast geen moeite mee om de zaal tot een kookpunt te brengen door hun tomeloze inzet, hun aanstekelijke energie en hun gedreven enthousiasme. Natuurlijk moet je dan ook nog beschikken over knap opgebouwde heavy metal nummers waar kracht en melodie samen smelten tot een stevig geheel. Dat alles is voorhanden bij de dames van Burning Witches die hier een heel aanstekelijke en enorm krachtige set neer zetten. Dat ze, ondanks de beperkte podium ruimte, er toch in slagen om ook heel beweeglijk over te komen, is natuurlijk een extra pluspunt. Burnig Witches presenteerde ons dus een aantal nummers uit het nieuwe album, maar vergat ook niet om hun meest succesvolle nummers stevig en krachtig neer te zetten. Kortom, we kregen “waar voor ons geld” en als de mondreclame zijn werk zal doen – wat we heel zeker geloven – dan zit Burning Witches nog meer in de lift. Dit was een concert waarvan we mogen, nee moeten, stellen dat de afwezigen ongelijk hadden.

Foto’s: Burning Witches

setlist Burning Witches: Unleash The Beast / Wings Of Steel / Sea Of Lies / Dance With The Devil / We Stand As One / Lucid Nightmare / The Dark Tower / Tomorrow / Hexenhammer / World On Fire / Flight Of The Valkyries / The Witch Of The North / Burning Witches

Met dank aan Eric Depooter (Hell).

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.