Sabaton, 13 mei 2023.

Sabaton, Babymetal, Lordi @ Sportpaleis, Antwerpen.

Een avondje waar ik al een tijdje naar uitkeek was de terugkeer van Sabaton op Vlaamse bodem. Waar bij een vorige passage nog getwijfeld werd tussen de Lotto Arena en het Sportpaleis werd deze keer resoluut voor deze laatste gekozen. Zo’n 15000 man zakten dan ook af om Sabaton’s nieuwe ‘The Tour To End All Tours’ bij te wonen. Ze hadden Lordi en Babymetal meegebracht om hun fans op te warmen.

Foto’s: Lordi*

Lordi, de winnaars van het Eurosongfestival van 2006 mochten uitgerekend op de avond dat de jaarlijkse editie plaatsvond als eerste om 19u30 aantreden. Met hun gekende combinatie van beestachtige outfits en rechtdoor hard rock nummers bevestigden de Finnen van wat verwacht werd. Weinig beweging (hoe kan het ook anders) en ondanks een sobere lichtshow konden de Finnen voor wat opwarming zorgen. Als fotograaf mochten we de eerste drie nummers vooraan in de pit, maar daarna werden we vriendelijk naar de gang verwezen. Beetje moeilijk om zo een ‘show’-review te maken maar het is wat het is. Ik hoorde ‘Hard Rock Hallelujah’ nog passeren vanuit de gang, maar helaas bleef het daarbij.

Foto’s: Babymetal*

De vrij onverwachte keuze om Babymetal als support te kiezen bleek niet zo vanzelfsprekend te verlopen. Een voorafgaand contract moest ondertekend worden om te mogen aantreden. Dit impliceerde ook dat de gemaakte foto’s eerst voor goedkeuring moeten opgestuurd worden en daardoor staan er hier ook slechts drie in plaats van een traditionele bredere set. Drie jonge meisjes die hun goed getrainde danspasjes op een muur van metal geluiden ten tonele brengen, het was toch wel even slikken en voor sommigen duidelijk een brug te ver. Alhoewel hun genre in hun contreien al goed ingeburgerd is, kregen we ook hier slechts een drietal nummers om hun show te bekijken. Ook hier moeilijk om een oordeel van de show te vellen, maar de indrukken waren alvast positief. Nu spreekt ik wellicht meer als papa in plaats van een metalfan, maar ik ben toch benieuwd wat deze jonge muzikantjes pakweg binnen tien jaar gaan doen als ze nu al in dergelijke grote arena’s mogen aantreden.

Foto’s Sabaton*

En dan … Sabaton! En ja hoor, ook deze keer had het power metal gezelschap wel degelijk een flink verhaal te vertellen. “It’s a long way to the top if you want to rock ‘n’ roll”. Het is een leuze die deze Zweden aan den lijve gevoeld hebben want in hun twintig plus jarige bestaan hebben ze vele watertjes doorzwommen, dit van de kleine zaaltjes naar arena vullende podia. Hun trukendoos zat ook deze keer vol met een karrenvracht zandzakjes en prikkelraad, kanon geweld en vuurwerk. Een directe sprong naar het eerste linie, waar het geweld in alle hevigheid los barstte. Vijf nummers kregen de fotografen de kans om hun helden op de gevoelige plaat vast te leggen, dit in een beurtrol verspreid over het ganse concert. Tussendoor mocht overal uit de zaal nog foto’s gemaakt worden, zalig gewoonweg! Traditioneel is Joakim’s verwondering van de (toch wel) massale respons die de band na elk nummer kreeg. Veel nieuw materiaal, in combinatie met de gekende kleppers bleek ook in Antwerpen de verborgen formule te zijn. Tijdens ‘The Red Baron’ verscheen het kleine, met keyboard uitgerust vliegtuigje opnieuw ten tonele. Een hemel vol confetti of een ware sneeuwbui, niets ontbrak om alles zo realistisch mogelijk te maken. Dat ze nu al meedraaien in de top van het genre zal niemand verwonderen want ondanks een lange lijst van nummers slagen ze er telkens in om het concert te laten voorbij vliegen. Met een vurig afscheidssalvo verliet de band onder luid applaus het podium. Niet enkel muzikaal maar ook visueel wisten ze hun publiek nummer na nummer te overweldigen. Een duidelijk nagenietend en voldaan publiek verliet zingend het slagveld waar deze Zweedse Noormannen hun strijd glorieus gewonnen hebben.

Met dank aan Leoni Dowidat (Nuclear Blast), Eli Wouters (Biebob) en Sabine Dullaers (Live Nation).

Tekst en foto’s: Andy Maelstaf.