Sacred Outcry: Towers Of Gold

Misschien is voor een pak power metal fanaten Sacred Outcry geen verborgen parel, maar een welluidende naam. Wij, van MUSIKA, ontdekken dit Griekse gezelschap nu pas. Echt eigenaardig vinden we dat zelf niet, want alhoewel de band in 1998 werd opgestart, zorgde men nog niet voor uitpuilende discografie. Tussen de opstart in 1998 en het gooien van de handdoek in 2004 leverde Sacred Outcry de wereld twee demo’s. Geen daarvan bereikte ons evenwel. Het duurde dan tot 2015 vooraleer bassist George Apalodimas de band nieuw leven in blies. Maar het blijft enorm moeilijk om een stabiele line-up te vinden en dan bij elkaar te houden. Een eerste album, ‘Damned For All Time…’, was er pas in 2020 maar dat kreeg dan wel een heel pak goede tot uitstekende kritieken. Daarom ook dat we deze ‘Towers Of Gold’ ook wel eens onder de loep wilden nemen. In vergelijking met het debuutalbum, zien we alvast dat de line-up al compleet veranderd is en daar we dat debuut nog niet hebben gehoord, kunnen we muzikaal niet echt gaan vergelijken. Eerst de line-up dan nog eens goed bekijken. George Apalodimas (bass) is de enige overlever en zorgt ten andere ook voor artwork, layout, orkestrale arrangementen en wordt ook als producer vermeld, zodat deze Sacred Outcry zijn levenswerk lijkt te worden. Aan zijn zijde vinden we dit keer gitarist Steve Lado, Daniel Heiman en drummer Defkalion Dimos. Als gastmuzikanten mogen ook Jeff Black (twaalf snarige gitaar) en Yorgos Karagiannis (akoestische gitaar) hun steentje bijdragen. Het gezelschap tekent op ‘Towers Of Gold’ voor tien goed opgebouwde en gearrangeerde power metal tracks waar melodie en kracht hand in hand gaan zodat eigenlijk elke liefhebber van het (sub)genre hier zijn gading zal vinden. Drums en bass zorgen voor het krachtige en toch soepele fundament, de aanstekelijk klinkende riffs en de orkestrale arrangementen zorgen voor een mooie ruwbouw zodat de heel krachtige en best wel soepele stem van Daniel en de mooi opgebouwde, melodieuze gitaarsolo’s van Steve kunnen schitteren. Geen van de tracks valt door de mand, integendeel, wij genieten van elke track zo goed als evenveel. Na de eerste vijf gedreven en energieke nummers krijgen we een kort rustpunt met ‘A Midnight Reverie (Whispers In The Wind)’, een heel rustig stukje muziek waar drums achterwege gelaten worden en waar de stem van Steve, samen met het orkestrale arrangement, alle aandacht opeist. Met ‘The Sweet Wine Of Betrayal (The Perennial Sin)’ krijgen we dan weer een typische power metal voorgeschoteld. Meer vaart en energie steken dan weer in de twee volgende nummers waarvan vooral het lange ‘Towers Of Gold (Tempus Edax Rerum’ onze aandacht vlot vast houdt gedurende bijna vijftien minuten dankzij tal van wisselingen in tempo, ritme en kracht. Dit is misschien wel hét nummer van dit tweede full-album voor Sacred Outcry, want naast de talrijke wisselingen, vinden we het gitaarwerk bij momenten weergaloos en ook de zanglijnen durven we lichtjes fantastisch noemen. De heren sluiten heel rustig af met ‘Where Crimson Shadows Dwell (And Ouroboros Dreamt)’ waar drums opnieuw zo veel mogelijk geweerd worden en waar gitaar en de stem opnieuw zo goed als alle aandacht opeisen. Wie Scared Outcry, net als wij dus, nog moet ontdekken, krijgt met deze ‘Towers Of Gold’ een fantastische kans: laat dit power metal pareltje niet geruisloos aan je voorbij gaan!

Luc Ghyselen (95)

No Remorse Records

Tracklist: 1. Through Lands Forgotten (At The Crossroads Of Fate) 2. The Flame Rekindled (Lurid Lights And Drunken Revelry) 3. The Voyage (Towards Immortality) 4. Into The Storm (Beyond The Lost Horizon) 5. Symphony Of The Night (The Curse Of The Blind) 6. A Midnight Reverie (Whispers In The Wind) 7. The Sweet Wine Of Betrayal (The Perennial Sin) 8. The City Of Stone (The Burden Of The Crownless Kings) 9. Towers Of Gold (Tempus Edax Rerum) 10. Where Crimson Shadows Dwell (And Ouroboros Dreamt)