Gullegem Metal Fest, 14 april 2023, dag 1.

Gullegem Metal Fest @ Dwarsschuur, Gullegem.

Na achttien jaar stilte werd Gullegem Metal Fest, ook kortweg GMF genoemd, vorig jaar terug nieuw leven ingeblazen. De organisatie zag dat het goed was en wil het ijzer smeden terwijl het heet is. Dit jaar werd het festival uitgebreid met een extra festivaldag / avond. Vijf Belgische bands mochten het publiek entertainen en deden dat elk op hun manier. Fotografe Bianca Lootens was erbij en zorgde voor volgende foto-reportage.

*Foto’s: Sartramus*

Sartramus is afkomstig uit de buurt van Gullegem, meer bepaald uit Kortrijk alwaar deze melodic death metal band in 2020 het leven aanschouwde. Het vijftal zorgde in hun nog korte muzikale carrière voor drie singles.

*Foto’s: Poseydon*

Poseydon is reeds een tijdje langer actief, namelijk sinds 1992. Wel moeten we melden dat er een hiaat te vinden is in hun muzikale loopbaan, daar de band tussen 1999 en 2006 op non-actief stond. Tijdens de eerste periode zorgde Poseydon voor een enkele demo. Sinds de heropstart, met een zo goed als compleet nieuwe line-up, leverde deze thrash metal / death metal band toch reeds een ep, ‘Cold World’ (2011), en een full-album, ‘Masterpiece ‘ (2016), af.

*Foto’s: Brutal Sphincter*

Brutal Sphincter is een van de “rijzende sterren” als het aankomt op een brutale en agressieve mix van goregrind en death metal. De band werd in 2012 in de buurt van Luik opgestart en zorgde ondertussen voor een ep, een split en twee full-albums. Maar het is vooral tijdens de live concerten van Brutal Sphincter dat we volledig overstag gaan. Bij deze …

Foto’s: Triagone*

*Triagone is een technical death metal gezelschap uit de buurt van Brussel. Het gezelschap onder “aanvoering” van vocaliste Lorena Moraes zorgde begin dit jaar voor een eerste zes tracks tellende ep met ‘Sem Papyrvs’, een schijfje dat we wel eens van dichtbij willen gaan beluisteren. We waren in ieder geval onder de indruk van dit concert van Triagone.

Foto’s: Wiegedood*

Afsluiter van de eerste dag: Wiegedood. Deze black metal band werd in 2014 in de buurt van het Oost-Vlaamse Gent opgestart. Hun eerste drie full-albums – ‘De Doden Hebben Het Goed” (2015), ‘De Doden Hebben Het Goed II’ (2017) en ‘De Doden Hebben Het Goed III’ (2018) – deden de black metal scene in België op zijn grondvesten daveren. Sindsdien kijken de heren van Wiegedood niet meer achterom en gaan ze hun eigenzinnige donker gekleurde weg verder. Vorig jaar zorgde het trio met ‘There’s Always Blood At The End Of The Road’ voor een knap vierde full-album. Meteen een eigenzinnige afsluiter van de eerste festivaldag op Gullegem Metal Fest. Op naar dag twee!

Met dank aan Arne Vuylsteke en de organisatie van GMF.

Foto’s: Bianca Lootens.