Trolls & Légendes, 7 april 2023.

Wind Rose, Týr, Heidevolk, Krakin’ Kellys @ Lotto Mons Expo, Mons.

Trolls & Légendes is een fantasy festival waar men ook een elke avond concerten organiseert die wel in de smaak bij MUSIKA. Op vrijdag, de eerste avond van het festival, zet de organisatie in op concerten, want het eigenlijke fantasy festival opent pas op zaterdag rond de klok van 9 uur. Het belette ons niet om reeds op vrijdag naar Mons in Henegouwen te trekken om te gaan genieten van vier bands.

Het Belgische Krakin’ Kellys mag de avond openen. Een ondankbare taak vinden we zelf, want de liefhebbers komen slechts druppelsgewijs binnen, ook al omdat er een lange rij wachtenden is om jetons aan te kopen om iets te kunnen eten of drinken. Het belette het zestal niet om hun mix van Celtic folk en punk rock aan de man / vrouw te brengen. Eerst toch nog wat aarzelend – we missen wat beleving, wat bezieling, wat enthousiasme op het podium – maar gaandeweg leek Krakin’ Kellys er toch goed, krachtig en energiek tegenaan te gaan zodat we, na een aantal nummers, toch al de eerste dansjes zien ontstaan. Tegen het einde van de set – waarin een versie van ‘Wild Rover’ niet ontbreekt – klinkt hun sound best wel gedreven en energiek en dat trekt de aanwezigen toch wel over de streep. Wat ons betreft: we zijn overtuigd van het kunnen van Krakin’ Kellys ondanks die aarzelende start.

*Foto’s: Krakin’ Kellys*

Het Nederlandse Heidevolk krijgt de intussen goed volgelopen zaal gemakkelijk mee in zijn muzikaal verhaal ondanks wat technische problemen tijdens de eerste nummers van hun set. Het zestal, dat zijn nummers in het Nederlands brengt, zorgt voor een heel energiek en gedreven concert waar het enthousiasme van afspat. Met hun mix van folk metal en Viking metal slaagt Heidevolk er vlot in om het grootste deel van de aanwezigen te laten mee dansen en zelf horen we hier en daar iemand die de Nederlandse teksten probeert mee te brullen. Heidevolk zorgde sinds de opstart van de band in 2002 reeds voor zeven full-albums zodat de heren heel gemakkelijk een uitstekende setlist kunnen opbouwen om iedereen in de zaal te overtuigen. “Oud” en “nieuw” werk versmelten naadloos tot een heel homogeen en aanstekelijk geheel dat iedereen heel tevreden achterlaat. Heidevolk bevestigt zodoende heel vlot en goed zijn status.

*Foto’s: Heidevolk*

Týr is een Faeröerse folk metal / Viking metalband die zichzelf genoemd heeft naar de Oud-Noordse god Týr. De band werd opgestart in 1998 en haalt bijna uitsluitend inspiratie bij de Noordse mythologie. Hun nummers worden ofwel in het Faeröers ofwel in het Engels gebracht. De band zorgde ondertussen voor acht full-albums zodat ook zij vlot een uitstekende setlist kunnen samenstellen met enkel knappe nummers. De sound van Týr is een stuk donkerder en dreigender dan die van Heidevolk, maar toch zorgt ook Týr er vlot voor dat er gefeest, gedanst en mee gebruld kan worden. Ook Týr kampte met wat technische problemen tijdens de eerste nummers, maar het belette de band niet om ons compleet te overtuigen van hun kunnen. De heren zorgen voor een heel energiek en gedreven geheel dat we ook als intens en beklijvend kunnen omschrijven. Zodoende weet ook Týr ons opnieuw vlot te overtuigen.

*Foto’s: Tyr*

Zelf hebben we wat minder voeling met de heel aanstekelijke folky power metal van Wind Rose. Wind Rose is een Italiaans gezelschap dat in 2009 werd opgestart en op tekstueel vlak inspiratie zoekt en vindt bij J.R.R. Tolkien, en dan heel speciaal omtrent de dwergen. Daar ook Wind Rose focust op feesten, drinken en vechten, denken wij, van MUSIKA, dan ook spontaan aan pirates metal van bijvoorbeeld Alestorm als we de band nog wat extra moeten duiden. Het zorgt in ieder geval voor heel leuke taferelen voor het podium, want het publiek gaat eigenlijk vanaf de eerste noot tot en met de laatste noot volledig uit de bol. Wind Rose brengt zijn enthousiasme en aanstekelijkheid heel vlot over en dat zorgt voor best wel uitzinnige taferelen in het publiek dat massaal compleet uit de bol gaat. Zo kunnen velen een tijdlang ontsnappen aan de dagdagelijkse sleur en daar is het toch allemaal om te doen: mensen een mooie tijd bezorgen. Missie geslaagd dus voor Wind Rose.

*Foto’s: Wind Rose*

Meteen een zeer geslaagde eerste avond voor Trolls & Légendes met vier bands die ons stuk voor stuk hebben kunnen overtuigen. We staan meteen te popelen voor een eerste “echte” volle dag van Trolls & Légendes.

Met dank aan Laurent Bossart en het volledige team van Trolls & Légendes.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.