Vorna: Aamunkoi

Vorna is een Fins zestal dat in 2008 werd opgestart in de buurt van Tampere. Met ‘Aamunkoi’ zetten de heren hun toch wel eigenzinnige muzikale reis verder: het is het vierde full-album geworden van dit gezelschap. Muzikaal zorgen de heren voor een intense mix waarin we elementen uit melancholic metal, black metal, folk metal, pagan en symphonic metal in ontdekken. Dit zorgt ervoor dat de band een compleet eigen gezicht heeft. Dat je zodoende een pak variatie ontdekt in elk nummer is vanzelfsprekend en dat zorgt voor een heel intense en beklijvende luisterervaring die ervoor zorgt dat je aandacht geen kans ziet om te verslappen. Wat betreft de teksten: daar tasten we eigenlijk volledig in het duister want die worden in de Finse moedertaal gebracht, al hebben we ons laten wijs maken dat de natuur, mythologie, paganisme en leed inspiratiebronnen zijn op dat gebied. Op ‘Aamunkoi’ krijgen we zodoende negen tracks te horen die voor een mooie luisterervaring zorgen. Wij raken meteen in vervoering vanaf de eerste tonen van opener ‘Hiljaisuus ei kestä’ en het zestal – Niilo Könönen (bass), Arttu Järvisalo (gitaar), Henri Lammintausta (gitaar), Vesa Salovaara (vocals), Mikael Vanninen (drums) en Saku Myyryläinen (keyboards) – tot en met de laatste tonen van afsluiter ‘Aamunkoi’. Liefhebbers van heel furieuze en dreigende muziek komen hier een heel stuk minder aan hun trekken, het zijn eerder fans van melodieuze of melancholische muziek die hier hun hartje zullen ophalen. Dit om maar aan te geven dat bijvoorbeeld blastbeats, gierende gitaren en dergelijke uit den boze zijn op dit album. Vorna zorgt met ‘Aamunkoi’, wat in het Nederlands zoveel betekent als “aurora” of “zonsopkomst”, voor een prachtig album waar wij heel graag bij wegdromen ‘s avonds na een hectische werkdag met een goed glas van onze meest favoriete drank binnen handbereik. Check dit werkstuk dus zeker als je openstaat voor rust en beklijvende melancholie al zal je, net als wij, misschien geen snars begrijpen van de teksten.

Luc Ghyselen (90)

LifeForce Records LFR 216-2

Tracklist: 1. Hiljaisuus ei kestä 2. Harva päättää hyvästeistään 3. Valo 4. Aika pakenee 5. Kallioilla 6. Muualle 7. Raja 8. Meri 9. Aamunkoi