ThroneFest 2023 is er dit jaar op 27 en 28 mei!

Liefhebbers van black metal kennen ondertussen al heel goed de weg naar Kubox te Kuurne. Die fanaten hebben ondertussen ook al lang zaterdag 27 en zondag 28 mei aangekruist in hun agenda want dan is het weer tijd voor een nieuwe editie van ThroneFest. Opnieuw zullen een pak schitterende band Kubox omtoveren tot een paradijs voor elke liefhebber van zwartgeblakerd metal geweld. Wij, van MUSIKA, bekeken de even de affiche en zien zowaar zeventien goede redenen om een ticket aan te kopen. We zitten ze even op een rijtje met wat duiding, voor wie niet alle bands even goed kent.

Op zaterdag 27 mei verwachten we negen bands op ThroneFest.

Demonizer, afkomstig uit de buurt van Waregem in Roeselare, mag openen. Dit West-Vlaamse gezelschap ging in 2001 van start maar hield het in 2007 na drie full-albums voor gezien. Sinds 2021 zijn ze terug actief. Wij, van MUSIKA, zijn alvast razend benieuwd hoe de band het er tegenwoordig van af brengt.

Sinds 2009 timmert het Duitse Streams Of Blood aan zijn muzikale carrière. Deze black metal band zorgde ondertussen voor vier full-albums en daarvan is ‘Erløsung’, dat in 2020 op de markt werd gebracht, het meest recente werkstuk van.

Het Belgische Heinous werd pas in 2018 opgestart en zorgde vorig jaar voor een eerste full-album middels ‘Ritual, Blood And Mysterious Dawn’ die hun visie weer geeft als het aankomt op black metal.

Het Franse Merrimack werd in de buurt van de hoofdstad aldaar in 1994 opgestart. Hun visie op black metal kan je reeds terugvinden op vijf full-albums en daarvan is ‘Omegaphilia’, dat sinds 2017 in de winklerekken ligt, het meest recente van.

Het Noorse Nordjevel is de volgende band die zijn opwachting mag maken. Dit gezelschap werd in Askim in 2015 opgestart. De heren zorgden ondertussen voor een split (met Avslut), twee ep’s en drie full-albums. Het meest recente werkstuk van Nordjevel is het full-album ‘Gnavhòl’ dat sinds 2022 verkrijgbaar is. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Endstille werd in het Duitse Kiel in 2000 opgestart. Dit black metal ensemble zorgde reeds voor acht full-albums al dateert het meest recente werkje, ‘Kapitulation 2013’, reeds van 2013. We zitten dus reeds tien jaar te wachten op nieuw werk en zijn dan ook benieuwd hoe de band tegenwoordig klinkt.

Impaled Nazarene, een black metal band uit Finland hoef eigenlijk nog weinig introductie. De band werd 1990 opgestart, maar kent eigenlijk ook een voorgeschiedenis als Mutilation. In 2013 zorgde Impaled Nazarene met ‘Eight Headed Serpent’ voor een dertiende full-album. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Het Noorse black metal ensemble Tsjuder werd in Oslo in 1993 opgestart. De band hield het voor bekeken, dachten we toch, in 2006. Maar vier jaar later, in 2010 dus, werd Tsjuder nieuw leven ingeblazen. Vier full-albums werden in hun eerste periode afgeleverd. Tijdens de tweede periode staat de teller op twee en daarvan is ‘Antiliv’ uit 2015 het meest recente van, als zorgden de heren ondertussen wel voor een compilatie, een live album en een ep.

Afsluiter van dag één is het Zweedse Marduk, een absolute legende in black metal kringen. Marduk werd in 1990 opgestart en bouwde een impressionante discografie uit met o.a. veertien full-albums en daarvan is ‘Viktoria’ uit 2018 het meest recente van. Maar hoe indrukwekkend elk werkstuk van Marduk ook klinkt, het is tijdens live concerten dat de band op zijn best is. Dat belooft dus!

Op zondag 28 mei zijn er nog acht bands die de zaal in lichterlaaie zullen plaatsen.

Lebenssucht is een internationaal black metal gezelschap dat in 2015 werd opgestart. Na een ep, ‘Fucking My Knife’, uit 2016 zorgde het gezelschap in 2020 voor een eerste full-album: ‘-273,15°C’.

Wrang werd in het Nederlandse Utrecht opgestart in 2013. Een eerste demo volgde in 2015. Daarna zorgde dit gezelschap nog voor twee split-albums en evenveel full-albums, waarvan ‘De Vaendrig’ van vorig jaar het meest recente werkstuk is. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Noise is de enige persoon achter het Duitse Kanonenfieber dat hij in 2020 in het leven riep. Hij zorgt voor een mix van melodic black metal en death metal. Na een eerste full-album, ‘Menschenmühle’, in 2021 zagen ook twee ep’s het levenslicht. Het meest recente werkstuk is ‘De Füsilier’. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Thy Light werd in het Braziliaanse Limeira opgestart in 2005, maar heeft tegenwoordig Glasgow in Schotland als uitvalsbasis. Thy Light staat voor depressive black metal en zorgde voor een demo, een full-album en een ep om hun visie daarop weer te geven.

Sinds 2013 timmert Misþyrming aan een muzikale carrière. Deze band is afkomstig uit Reykjavik, Ijsland en zorgde ondertussen voor drie fel gesmaakte full-albums. Het eerste daarvan, ‘Söngvar elds og óreiðu’ uit 2015, ontsnapte nog aan onze aandacht, maar zowel ‘Algleymi’ (2019) als ‘Með hamri’ (2022) kunnen op onze goedkeuring rekenen. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. – Wij, van MUSIKA, zijn dan ook zeer blij dat we Misþyrming eens live kunnen meemaken.

Austere, uit Australië, zagen we vorig jaar nog aan het werk tijdens Prophecy Fest in Duitsland. We waren danig onder de indruk van de sound van dit depressive black metal gezelschap. De band werd in 2005 opgestart en hield het in 2010 na twee full-albums, twee splits en een ep voor bekeken. Sinds 2021 is de Austere terug actief en eind april wordt hun nieuwe full-album, ‘Corrosion Of Hearts’ (Lupus Lounge), in de winkelrekken verwacht.

Het Franse Alcest zou eigenlijk geen voorstelling meer nodig moeten hebben. Deze band / project rond alleskunner Neige is er sinds 1999. In de discografie van Alcest vind je onder andere zes full-albums waarvan ‘Spiritual Instinct’ uit 2019 het meest recente is. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. – Maar hoe goed we elk album ook vinden, het is tijdens live concerten dat Alcest, net zoals de meeste andere bands trouwens, ons het meest imponeert. We willen nog meegeven dat de band in het prille begin resoluut koos voor black metal, maar dat de sound gaandeweg wat verschoof richting post black metal en shoegaze.

Net als op de eerste dag van deze editie van ThroneFest mag het Zweedse Marduk ook dag twee afsluiten. We kijken er opnieuw naar uit, want we vermoeden dan toch dat Marduk voor twee verschillende sets zal kiezen, en daar we eigenlijk niet genoeg kunnen horen van Marduk is dit uiteraard mooi meegenomen..

Meer info omtrent ThroneFest vind je alvast op www.thronefest.be of via de facebookpagina https://www.facebook.com/ThroneFestofficial/?locale=nl_BE Zorg dat u op tijd je ticket bemachtigd, want black metal fans van over de hele wereld kennen ondertussen dat uiterst knap georganiseerde festival.