Carry The Torch: Delusion

Het Zweedse Carry The Torch is een vrij jonge band – actief sedert 2016 – die een combinatie brengt van death en trash metal. In 2019 brachten ze een debuutalbum uit genaamd ‘Obsession’ dat doorgaans lovende commentaren kreeg. Door de pandemie konden een resem optredens niet doorgaan zoals voorzien en kwam de focus meteen te liggen op het schrijven van nieuw materiaal. Het resultaat is ‘Delusion’. En in tegenstelling tot de titel zorgt het niet voor waanideeën maar voor net geen uur aan spijkerharde, hondsbrutale groovy metal. Dat men in Zweden bedreven is in het creëren van harde maar niettemin melodieuze gitaarlijnen weten we al lang en de heren van Carry The Torch vormen geenszins een uitzondering. Drummer Björn Lindgren klinkt als de verpersoonlijking van een drummachine, strakker dan dit kun je het niet krijgen. Gitarist en mede-oprichter Philip Nilsson vuurt samen met zijn kompaan Victor Wahlstedt riff na riff af en zanger Dennis Johansson schreeuwt met zijn rauwe stem alsof hij klaar is om de hele wereld op te vreten van razernij. Hoewel het gaspedaal bij momenten oerend hard wordt ingetrapt, zijn er ook loodzware breakdowns die niet alleen op elk vlak voor een welkome afwisseling zorgen, het bepaalt mee het dreigende karakter van ‘Delusion’. We hebben noch in hoogte noch in laagte een nummer aangestipt dat er in één of andere richting uitspringt. Men zou gerust ‘all killers and no fillers’ mogen bovenhalen om ‘Delusion’ te omschrijven. Het duurt meerdere luisterbeurten voor we erin slagen om de nummers echt van elkaar te onderscheiden. Dit is niet omdat het allemaal zo vreselijk op elkaar lijkt, verre daarvan want afwisseling te over, maar wél omdat Carry The Torch zich ondanks de variatie toch een eigen geluid weet aan te meten waar wij nog niet meteen in thuis waren. Sowieso een band om in de gaten te houden én eentje die we graag eens live aan het werk willen zien. Wie houdt van brutale maar niettemin melodieuze death / trash metal met een rauwe zang moet deze Carry The Torch zeker en vast een luisterbeurt gunnen.

K.H. (88)

Black Lion Records

Tracklist: 1. Children Of The Purge 2. Delusion 3. Clear View Of The End 4. Lazarus 5. Carry The Torch 6. The Fathomless Deep 7. Where Dead Saints March 8. Filtered 9. El Niño 10. As We Drown 11. Until The Light Takes Us