Altari: Kröflueldar

Als we in een en dezelfde zin “black metal” en “Ijsland’ tegenkomen, is onze interesse meteen gewekt. Dat zagen we ook bij de aankondiging van ‘Kröflueldar’, het, naar we toch vermoeden, eerste album, van Altari. We lezen verder over dit gezelschap dat men zo’n negen jaar heeft gewerkt aan dit album en dat men daarom voor deze naam als albumtitel heeft gekozen, want ‘Kroflueldar’ zou ook de constante stroom aan as zijn vanuit vulkaan Krafla die in 1975 het land zo’n negen jaar lang “bedekte”. De heren van Altari zorgen voor zeven tracks waar een pak kilte en duisternis in verwerkt zitten, maar die ook, zij het minimale, streepjes licht doorlaten. Daarvoor maken de heren handig gebruik van melodieuze stukken zodat een heel gevarieerd werkstuk ontstaat dat ons vlotjes iets meer dan vijfendertig minuten in de ban weet te houden. Niet enkel op puur muzikaal vlak genieten we dankzij de vele tempo en ritmewisselingen (zo ontstaan er ook verschillende graduaties in dreiging, kilte en duisternis), maar ook op vocaal vlak weet Altari te overtuigen middels cleane zang, donker gekleurde samenzang en de typische rauwe black metal krijsen. Als de heren dan ook nog een extra accent middels de schitterende cleane stem van gaste Gyða Margrét tijdens ‘Sýrulúður’ weten te integreren, zijn we helemaal verkocht. Track na track weet Altari ons dus te overtuigen en zo hebben wij, van MUSIKA, er opnieuw een black metal band uit Ijsland bij die we trouw willen volgen. ‘Kröflueldar’ raden we dan ook gaarne aan.

Luc Ghyselen (90)

Svart Records

Tracklist: 1. Kröflueldar 2. Djáknahrollur 3. Leðurblökufjandinn 4. Sýrulúður 5. Hin eina sanna 6. Vítisvilltur 7. Grafarþögn