Hatesphere: Hatred Reborn

Met ‘Hatred Reborn’ zet het Deense Hatesphere zijn muzikale trip verder. Hatesphere werd in Aarhus in 2000 opgestart, maar kent ook een voorgeschiedenis als Cauterized en Necrosis(1993-2000). Enkel gitarist Peter Lyse Hansen overleefde ondertussen alle wisselingen in de line-up die tegenwoordig verder bestaat uit drummer Mike Park Nielsen (sinds 2009), bassist Jimmy Nedergaard (sinds 2011), gitarist Kasper Kirkegaard (sinds 2016) en meest recente aanwinst vocalist Mathias Uldall die er pas sinds 2022 bij is gekomen. Het belette de band niet om nu met deze ‘Hatred Reborn’ een elfde full-album af te leveren. Het vijftal borduurt hier stevig verder aan hun mix van groove metal, thrash metal en death metal. Op ‘Hatred Reborn’ zorgt men voor twaalf tracks. Opener ‘The Awakening’ kan je nog op het verkeerde been zetten, want deze korte instrumentale track is immers uiterst melodieus te noemen en valt in niets te vergelijken met wat volgt. De overige tracks klinken immers brutaal, agressief en heel krachtig. Enkel het instrumentale ‘A Violent Compulsion’ klinkt opnieuw iets melodieuzer, maar blijft toch een bepaalde kracht uitstralen en verbergt een ingehouden woede. Meteen ook het thema dat tijdens de teksten overvloedig aan bod komt, want de heren hebben er een soort van concept album van gemaakt met allemaal teksten omtrent de woede, de haat en het slechte dat in elk van ons leeft. Zonder dat het vijftal ons weet te overbluffen, zorgen de heren hier wel voor een heel stevig en krachtig, zij het genre gebonden, album waar een pak woede, agressie en brutaliteit van uit gaat. Na de eerste tien tracks krijgen we nog ‘Another Piece Of Meat’ van de Scorpions te verwerken, een versie die wij maar heel matig vinden, terwijl men live afsluit met ‘The Fallen Shall Rise In A River Of Blood’, origineel te vinden op het vierde full-album ‘The Sickness Within’ uit 2005. Een “must have” is deze ‘Hatred Reborn” niet geworden, al kunnen we ons best voorstellen dat een pak liefhebbers van de opgesomde (sub)genres hier wel raad zullen mee weten.

Luc Ghyselen (78)

Scarlet Records SC 423-0

Tracklist: 1. The Awakening 2. Hatred Reborn 3. Cutthroat 4. Gravedigger 5. 918 6. Darkspawn 7. The Truest Form Of Pain 8. Brand Of Sacrifice 9. A Violent Compulsion 10. Spitting Teeth 11. Another Piece Of Meat 12. The Fallen Shall Rise In A River Of Blood