Savage Grace: Sign Of The Cross

Sinds 1981 probeert het Amerikaanse speed metal / heavy metal gezelschap Savage Grace voet aan de grond te krijgen in het grote muziek landschap. We moeten wel stellen dat dit met vallen en opstaan gebeurt, want naast de talrijke wisselingen in de line-up zijn er ook al twee lange periodes van inactiviteit geweest te weten tussen 1992 en 2009 en van 2010 tot 2020. Maar opgelet: liefhebbers van speed / heavy metal zullen deze ‘Sign Of The Cross’ absoluut aan hun collectie willen toevoegen. Gitarist Christian Logue, de enige overlever van de originele line-up, heeft dit keer drie schitterende muzikanten rond zichzelf verzamelt. De geweldige ritmesectie bestaat hier uit Fabio Carito (bass) en Marcus Dotta (drums). Al heeft die laatste niet elke track ingespeeld, want tijdens ‘Barbarians At The Gate’ en ‘Rendezvous’ horen we Griffin McCarthy de ezelsvellen teisteren. Maar de grootste ontdekking bij dit Savage Grace is ongetwijfeld vocalist Gabriel Colón. Zijn stem wordt door de overige bandleden omschreven als een kruising tussen Rob Halford (Judas Priest) en Ian Gillan (Deep Purple). En jongens, men slaat de nagel op de kop, Gabriel zingt hier de sterren uit de hemel en vaak kijken we op als we weer een hoge uithaal à la de jonge Rob Halford horen langskomen: “dit zijn toch geen vergeten Judas Priest opnames?”. Check alvast ‘Barbarians At The Gate’, ‘Autonomoton’, ‘Slave Of Desire’ of ‘Land Beyond The Walls’ om het maar bij die te houden. Want, kritisch als we best wel zijn, een stem maakt nog geen geen goed album. Daarvoor zijn ook knappe nummers nodig met een goede opbouw en even goede arrangementen. Wel, ook daarin kunnen we jullie gerust stellen. Voeg daaraan toe dat kracht en melodie hier op een schitterende manier worden samen gebracht, dat de ritmesectie staat als een huis, en dat het gitaargeweld bij momenten gewoonweg subliem te noemen is. Kortom, hier kunnen wij absoluut geen speld tussen krijgen. Het is dan ook genieten vanaf de eerste tonen van opener ‘Barbarians At The Gate’ tot en met de slotakkoorden van afsluiter ‘Helsinki Nights’. We hebben intens genoten, luidkeels meegebruld en nieuwe snaren op onze luchtgitaar moeten aanbrengen. ‘Sign Of The Cross’ van dit Savage Grace is een immens knappe aanvulling op elke heavy metal / speed metal collectie.

Luc Ghyselen (90)

Massacre Records

Tracklist: 1. Barbarians At The Gate 2. Autonomoton 3. Sign Of The Cross 4. Rendezvous 5. Stealin’ My Heart Away 6. Slave Of Desire 7. Land Beyond The Walls 8. Star Crossed Lovers 9. Branded 10. Helsinki Nights