Haken: Fauna

Mijn eerste kennismaking met Haken, de Briste prog band uit London, was op het Loreley Progfestival in Duitsland. Als jonge snaken stonden ze erg vroeg geprogrammeerd maar ze bliezen het nog niet zo talrijke opgekomen publiek volledig van de sokken. Wat een energie, wat een sound, wat een overrompelende muziek. Het jaar erna waren ze opnieuw met hun tweede album ‘The Mountain’, hun grote doorbraak, en wederom zetten ze een grandioze set neer. Daarna heb ik ze nog eens gezien in Spirit of 66 in Verviers en ook toen waren ze weer super. Ondertussen zijn vele jaren verstreken en is ‘Fauna’ al het zevende album. En het is weer anders. Terwijl op de vorige albums de band soms flirtte met death metal en zanger Ross Jennings (uitmuntende stem) zelfs bij momenten met grunten begon. Nu is ‘Fauna’ een zeer divers album geworden, die echter zeer veel luistermomenten nodig heeft om de ware pracht ervan te ontdekken. De periode van death metal invloeden is voorbij. Nu horen we eigenlijk invloeden van alle voorbije albums: het meer melodieuze werk van ‘Visions’ of de zeer ingewikkelde constructies van bijvoorbeeld ‘The Mountain’. En alles komt weer zo mooi samen. De zang is zoals steeds van erg hoog niveau. Let wel: Haken is een fenomeen in prog land. Deze band beluisteren vergt inspanning want de nummers zijn zo ingewikkeld, met soms abrupte wendingen waardoor de luisteraar soms het gevoel krijgt door een TGV te zijn overreden. En toch slaagt de band erin om prachtige melodieuze momenten te brengen in hun nummers, zelfs jazz invloeden zijn vaak te horen. Maar los hiervan is dit fenomenale goede muziek en bovenal geweldig gebracht door deze topmuzikanten (ook live). Nummers individueel bespreken doe ik niet want elk nummer is top op zijn manier en deze beschrijven zou mogelijks even ingewikkeld zijn als het nummer zelf. In progland is Haken een begrip en absolute top maar voor een groot publiek is hun sound mogelijks te complex en ingewikkeld.

Bart Verlinde (85)

InsideOut Music

Tracklist: 1. Taurus 2. Nightingale 3. The Alphabet Of Me 4. Sempiternal Beings 5. Beneath The White Rainbow 6. Islands In The Clouds 7. Lovebite 8. Elephants Never Forget 9. Eyes Of Ebony