Disiplin: Disiplin

Disiplin startte als Noorse pure black metalband die zonder enig compromis de stroom wou varen van rauwe, donkere black metal en hiermee wou ingaan tegen de stroming van de landgenoten die eerder een melodieuze toer opgingen. De band werd twintig jaar geleden opgericht en ‘Disiplin’ was in 2003 het debuutalbum van de band. Deze heruitgave dateert inmiddels van september 2021 maar bereikt ons nu pas. Eerlijk gezegd dachten we dat Disiplin een stille dood was gestorven want het laatste wapenfeit van de band dateert inmiddels van 2011 en nadien volgde enkel een doodse stilte. Het debuutalbum is nu vanonder het stof gehaald maar muzikaal alvast zonder dat er iets extra te beleven valt. Wél komt het album nu met de exclusieve kijk op het album van mastermind “General K” (aka Haakon Forwald) met ook commentaar bij elk afzonderlijk nummer én de volledige teksten. Wat de muziek zelf betreft, is ‘Disiplin’ een ronduit hondsbrutaal black metal album dat vanaf de eerste noot raast als een bezetene. Verwacht u zich vooral niet aan rustige passages of melodieuze keyboards want dat was net het gene wat de heren absoluut niet zagen zitten. Kortom dit is het brute, pure gitaargeweld met ijselijke rauwe zang en beukende drums (die ook in deze heruitgave bij momenten nogal dof klinken). Wie Disiplin mocht kennen van later werk waarbij ze eerder de richting uitgingen van industrial en elektronische noise schrikt zich wellicht een ongeluk als ze dit album horen waarbij niks van dat alles nog maar in de verste verte te ontwaren valt. De grootste fanschare heeft Disiplin bij ons weten nooit gehad en daar zal deze heruitgave naar alle waarschijnlijkheid geen verandering in brengen. Het is een leuk hebbeding voor de die-hard fans of een leuke kennismaking met de band voor aanhangers van extreme black metal maar voor ons persoonlijk was het destijds niet het meest legendarische album en dat zal het ook nooit worden. We zijn eerder benieuwd of deze release ergens de aanzet vormt tot nieuw werk van Disiplin én welke muzikale richting dat dan mag uitgaan. Maar op dat vlak blijven we tot nog toe op onze honger zitten.

K.H. (75)

Aeternitas Tenebrarum Music Foundation (ATMF)

Tracklist: 1. Ultimatum 2. Liberation 3. Strategy Formulation 4. Kniferegime 5. The One Who Makes You Crawl 6. Titan Imperia 7. Hate Engine 8. A Lesson In Discipline 9. The Death Song 10. The Lucifer Principle 11. Under His Horns