Isole: Anesidora

Isole brengt met ‘Anesidora’ haar achtste album uit. Deze Zweedse epic doom metal band opereert een beetje aan het randje van de metalscene. Je kan niet stellen dat ze onbekend zijn na bijna twintig jaar activiteit, anderzijds zijn ze ook niet geheel obscuur. Je kan ze onderbrengen in die grote vijver van bands die deel uitmaken van het genre maar vooral bij een kennerspubliek bekend zijn. Bekend zijn is natuurlijk nog steeds geen maatstaf voor kwaliteit en daarvan is Isole een zeer mooi voorbeeld van. Eigenlijk zit alles goed bij deze band, maar uiteindelijk vrees ik dat ze voor altijd spek voor de bek van een ruimdenkend publiek zullen zijn. Voor sommigen zal Isole veel te zacht zijn, want extreme metal is het niet en anderzijds zullen ze voor de klassieke metal fan te exotisch klinken. Zelfs voor fans van doom metal moet je in acht nemen dat Isole geen typische doom metal brengt, vandaar het etiket dat we erop plakten: epische doom metal. Voeg daar gerust aan toe: gothic. De gitaarpartijen en de vocals doen bij momenten aan gothic en new wave bands denken. Isole is doen ook moeilijk te categoriseren. Daardoor krijg je weer zeven parels van songs opgediend, voor zij die de moeite willen nemen om de schoonheid van ‘Anesidora’ rustig te ondergaan. Zoals wel meer het geval is tegenwoordig bezondigd de band zich nooit aan albums die over het uur gaan of langer. Nee, vijfenveertig minuten lijkt de indicator te zijn waarna er een alarmpje afgaat bij de band. Een wijze beslissing als je het mij vraagt. Dat maakt ook dat na acht albums Isole nog steeds ertoe doet en hun nalatenschap veilig gesteld is. Trouwens heeft hun huidige label, Hammerheart Records, een moedige beslissing genomen om alle acht de albums en die ene ep terug uit te brengen. Doe er dus uw voordeel mee, want de uitgaven van Hammerheart Records zijn steeds verzorgd, maar eerder gelimiteerd. Dan rest er eigenlijk nog de vraag welke positie ‘Anesidora’ inneemt binnen het Isole oeuvre. ‘Anesidora’ mag blind aangeschaft worden, spijt zal de koper er niet van krijgen. Als fan van de band ga ik dit album toch koesteren, aangezien het niet inruilbaar is met één van de nadere zeven albums. Isole bracht al betere albums, maar wat is beter, als het gewoon altijd zeer goed is. Isole bouwt gewoon verder op basis van sterke albums en voor mij mogen er gerust nog acht bijkomen. Hopelijk zit er op een dag een buitengewoon goed album tussen dat de band de erkenning geeft die ze verdient. Maar voor nu zijn we zeer blij met ‘Anesidora’.

Frederik Blieck (80)

Hammerheart Records

Tracklist: 1. The Songs Of The Whales 2. Forgive Me 3. Monotonic Scream 4. Twisted Games 5. In Abundance 6. Open Your Mind 7. Vanity