Leaflet: Something Beyond

Wat speurwerk leverde op dat het voor mij onbekende Leaflet “een open source JavaScript-bibliotheek is die wordt gebruikt om web mapping-applicaties te bouwen”. Mja, dat was niet waar ik naar op zoek was. Het betreft een Fins kwartet, dat zo’n tiental jaar geleden begonnen met hun muzikale plannen tastbaar te maken. Hun debuut ‘Outta Door’ kwam zo’n viertal jaar later uit. Geïnspireerd door Shinedown en Alter Bridge brengen ze opnieuw een handvol nieuwe nummers uit. In een cocktail van stijlen proberen ze zo breed mogelijk te blijven. Ondanks een voorkeur voor de eighties proberen zanger / gitarist Jaakko Leaflet, gitarist / achtergrondzanger Antti Kallio, bassist / achtergrondzanger Fabian Korsström en drummer Pekka Jokela hun geluid fris te houden. Het rauwe gitaarwerk helpt hierbij meerdere keren, alsook hun schrijftalent waardoor agressiviteit en rustige stukken met elkaar verweven zitten. Luister maar naar ‘Tattoos Of Life’, dat enerzijds dreunt onder het stevige snarenwerk, terwijl soms de fluwelen handschoen alles een beetje weet te polijsten. Een dergelijk arrangement had niet misstaan op een recent Gotthard album. De negen nummers overschrijden net het half uur, maar er zit dan ook geen enkel slecht nummer tussen de opbouwende opener ‘Gonna Do It’ (https://www.youtube.com/watch?v=J6RFeUKWttI) en de afsluiter ‘Something Beyond’ (https://www.youtube.com/watch?v=rdO4oqgZ3h0). Mooi gitaarwerk in ‘Resonate’ brengt je bij het diepere ‘Alone Alive’. In tegenstelling hiermee pakt ‘Earth’ wat energieker uit. Veel melodie in een uptempo ‘Johnny Two-Face’ zorgt voor aan aangename kwinkslag. Maar het kan ook wat duisterder met ‘Shades Of Black’ en ‘Someone Somewhere’, die de diepte opzoeken. Het titelnummer sluit het album af met een aanzwellende intro, die uiteindelijk een laatste brok energie prijsgeeft. Of ik er nu laaiend heet van wordt zou ik niet zeggen, maar het verfrissende geluid dat deze ijsmannen maken is na een tweetal albums opmerkelijk. Een band met aan pak uitstraling en attitude om in de gaten te houden, want hun talenten zijn meer dan aanwezig. Een creatieve uitwerking van de songs kunnen aanstekelijk werken.

Rocking Klingon (82)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Gonna Do It 2. Resonate 3. Alone Alive 4. Earth 5. Johnny Two-Face 6. Tattoos Of Life 7. Shades Of Black 8. Someone Somewhere 9. Something Beyond