Elusion: The Fundamental Paradox

Na een ep en een debuut cd komt het Belgische Elusion terug op de proppen met een nieuw album, ‘The Fundamental Paradox’. Vier jaar na ‘Singularity’ moet ‘The Fundamental Paradox’ bevestiging brengen van al het goede wat de band in zich heeft. Ondertussen is de lat voor symfonische metal in België alsmaar hoger komen te liggen. Bands als Epinikion, Gallia, Cathubodua, Worlds Beyond en Solitude Within zijn daarvan het levende bewijs. Gezien de ervaring van zangeres Evy Verbruggen en gitarist Domingo Smets zal het hoogstaande niveau van de bevriende bands hen alleen maar een motivatie geweest zijn om Elusion een goede impuls te geven. Gelukkig heeft de band goed nagedacht en is ‘The Fundamental Paradox’ een compact eigentijds album geworden. Op het eerste gehoor is het vooral het geluid die een opfrissing kreeg en voorzien werd van een actueel spreekwoordelijke laklaag. Geen kopieën dus van de symfonische metal zoals we die kenden, maar een interpretatie van een beproefd geluid. Dit kenmerkt zich enerzijds door een combinatie van harsh en clean vocals, iets waar Evy wel in uitblinkt en anderzijds een geluid dat minder de melodieuze kan opgaat en des te meer de heavy kant, met echoes van alternative metal. Bij momenten zijn er ook fragmenten die je terugbrengen naar de gouden jaren tachtig. Om maar te zeggen dat Elusion er toch in geslaagd is om een eigen geluid te creëren, waar ze met een gerust hart mee mogen uitpakken. ‘The Fundamental Paradox’ heeft een geheel eigen dynamiek die me heel erg aanstaat. En de negen nummers staan op zich. ‘From The Woods To The Water’ is bijvoorbeeld een heel mooi nummer geworden, die heel mooi weergeeft wat Elusion voor ogen had en waar ze wonderwel in geslaagd zijn. De Belgische metal scene heeft reden om te vieren bij het begin van het nieuwe jaar dankzij Elusion.

Frederik Blieck (80)

Independent Release

Tracklist: 1. …In Love And War 2. Chiaroscuro 3. Acrimonious 4. Adversity 5. Science / Fiction 6. From The Woods To The Water 7. In Balance 8. Isochronism 9. Deafening Silence