Enisum: Forgotten Mountains

Sinds 2006 timmert het Italiaanse Enisum aan een muzikale carrière. Je kan het gezelschap in het vakje van atmospheric black metal onderbrengen. De eerste twee full-albums – ‘Enisum’ en Sedlec Kostnice’ werden beide in 2006 uitgebracht – waren solo projecten van Lys. Sinds 2014 laat Lys zich bijstaan door andere muzikanten en tegenwoordig zijn dat Leynir (bass) en Dead Soul (drums). Op de eerder uitgebrachte albums met een “full band” – ‘Samoht Nara’ (2014), ‘Arpitian Lands’ (2016), ‘Seasons Of Desolation’ (2017) en ‘Moth’s Illusion’ (2019) – hoor je ook nog vocaliste Epheliin. Of de dame ook hier aan bod komt, weten we niet zeker, want wij horen alvast niet echt een vrouwenstem terug in de vocalen, al weten we ook wel dat een pak dames kunnen screamen, grunten en krijsen als een deel van hun mannelijke. We blijven op dat vlak dus een beetje in het ongewisse. ‘Forgotten Mountains’, het zevende full-album onder de naam Enisum telt acht tracks. Acht tracks die stuk voor stuk mooi worden opgebouwd. Ze beginnen meestal rustig en sfeervol om dan uit te pakken met tal van ritme en tempo wisselingen die van traag, over medium en up-tempo tot furieus gaan, en waar je dan ook verschillende graduaties in kracht, dreiging en duisternis te verduren krijgt. Enisum haalt nog steeds de meeste inspiratie uit de prachtige natuur in Piedmont, een gebied in het noorden van Italië dat aan Frankrijk en Zwitserland grenst en een heel gevarieerd landschap heeft. En dat hoor je ook duidelijk terug in de muziek van Enisum. ‘Forgotten Mountains’ brengt die gevarieerde streek dus dichter bij ons en dat kruidt Enisum met furieuze black metal uithalen. Geen van de nummers valt hier uit de toon, al kent het album ook niet echt een uitschieter, zodat een heel homogeen geheel ontstaat dat bij ons geen milliseconde verveelt. We geven wel grif toe dat men niet echt voor vernieuwing staat, maar dat is, voor ons dan toch, niet nodig als je hoog wil scoren op onze waarderingsladder, iets waar Enisum goed in geslaagd is dankzij de variatie die men hier aan biedt.

Luc Ghyselen (85)

Avantgarde Music AV 465

Tracklist: 1. Where You Live Again 2. Forgotten Mountains 3. Night Forest 4. Woods Of Sorrow 5. Nothing 6. Galaverna 7. Pure Sadness 8. The Wind Smells Of You