Neopera: Tuba Mirum (ep)

Neopera is terug na acht jaar, abstractie makend van de ‘In Memoriam’ EP, die in 2020 werd uitgebracht, maar niet veel nieuws bracht. Ook nu blijf ik een beetje op mijn honger zitten met zes nieuwe nummers die net geen half uur innemen. Debuut album ‘Destined Ways’ telde twaalf nummers en kwam eigenlijk binnen als een bom. ‘Destined Ways’ klonk fris en deed vooral hopen dat er meer van hetzelfde zou komen. Maar het kwam nauwelijks en veel te laat. Niet dat we niet blij zijn met de nieuwe ep, ‘Tuba Mirum’. Alleen dat de honger blijft. En bovendien heeft een band als Imperial Age eigenlijk de leemte die Neopera achterliet ingevuld. Gelukkig zijn er nog wezenlijke verschillen tussen beide bands. Bij Imperial Age hoor je de Russische traditie is de songs, terwijl Neopera toch duidelijk geïnspireerd is door een Duitse traditie. Voor zij die Neopera niet kennen, u heeft het waarschijnlijk als begrepen dat Neopera zich als doel gesteld heeft het heden, middels symfonische metal, te koppelen aan het verleden, middels klassieke muziek. De zes nummers op dit ‘Tuba Mirum’ zijn weer zeer de moeite waard. De verrassing mag er dan wel een beetje af zijn, hetgeen Neopera brengt is geen kattepis, maar grand cru. Verantwoordelijk voor dit alles is Jörn Schubert (what’s in a name). Verder is de line-up gewijzigd in vergelijking met 2014. Naast Jörn heb je bariton Thorsten Schuck, die hem sinds het begin van Neopera begeleidt, en verder de volgende nieuwe bandleden: sopraan: Jasmin Gajewski, gitaar: Nino Helfrich, bas/zang: Denis Filimonov. Uit de bio van de band begrijpen we dat er allerlei problemen gezorgd hebben voor de vertraging van een follow-up voor ‘Destined Ways’. Laat ons hopen dat de trein terug spoort met dit ‘Tuba Mirum’. Deze band verdient meer bekendheid. Welkom terug Neopera, de beste wensen voor 2023 en verder.

Frederik Blieck (85)

Independent Release

Tracklist: 1. Verge Of War 2. An Eternal Night 3. Cause You Were There 4. A New God 5. Side By Side 6. Tuba Mirum