Ciemra: The Tread Of Darkness

Met een naam als Ciemra (of Цемра) is het niet moeilijk om een muzikale koers neer te zetten. Ciemra betekent in het Wit Russisch immers zoveel als “darkness”, “duisternis” dus, en dan is de stap naar black metal wel heel klein maar ook heel logisch. Ciemra werd in 2019 opgestart, al weten we niet wie deel uit maakt van de line-up van de band. Een ep, ‘Agony Blasphemy’ uit 2022 tekende de eerste muzikale lijnen uit die zich voornamelijk afspelen in duisternis en afkomstig blijken te zijn uit de donkerste krochten van de hel. Twee tracks telt de ep die we, bij MUSIKA, nog niet op de kop konden tikken, al zullen we dat ongetwijfeld wel doen, want deze ‘The Tread Of Darkness’, het debuutalbum van Ciemra bevalt ons enorm. Voilà, het grote woord is er al uit. Ciemra zorgt met dit negen tracks album voor een debuut die zowat elke black metal fanaat zal weten te waarderen. Nee, vernieuwend klinkt het niet, maar wel enorm duister, heel krachtig en dreigend. Het gezelschap speelt met tal van wendingen in tempo en ritme, en vergeet ook niet om er een pak melodie aan toe te voegen. Het eindresultaat is een uiterst knappe stijloefening geworden die ons vlot een goede drie kwartier weet te boeien zonder dat onze aandacht afdwaalt. We gaan nu niet beweren dat we alle ideeën van Ciemra absolute top vinden, maar de momenten dat men ons iets minder weet aan te spreken, zijn minimaal te noemen en zitten dan eerder in het uitlopen van een paar nummers waar men met wat gekrijs of zelfs een enorm korte soundscape uitpakt. Maar, we geven het grif toe, dit is echt muggenzifterij. ‘The Tread Of Darkness’ is een enorm gedreven, krachtig en dreigend werkstuk geworden waar wij absoluut voor te vinden zijn. Het kan meteen de aanzet zijn voor een schitterende muzikale trip voor Ciemra. Iets voor Unholy Congregation en / of ThronesFest?

Luc Ghyselen (90)

Avantgarde Music AV 473

Tracklist: 1. Ciemra 2. Four Riders 3. Vomiting Void 4. Call Of The Ancestors 5. War 6. A Night For The Death 7. Winter 8. Serpent’s 9. Where The Eyes Close