Varmia: Prolog (ep)

Met de drie tracks tellende ep ‘Prolog’ zet het Poolse Varmia zijn muzikale reis verder. Varmia werd in 2016 in Olsztyn opgestart en zet een muzikale koers uit met black metal en pagan invloeden van oude Baltische stammen uit Warmia, een regio in het noorden van Polen. Die pagan invloeden vindt je zowel terug in de teksten als in het gebruik van aloude instrumenten als de houten tuba, de tagelharpa en de geitenhoorn. Het zorgt voor een soort muzikale mix van enerzijds Enslaved en / of Satyricon en anderzijds Wardruna en / of Heilung. Varmia zorgde zo reeds voor drie full-albums en nu dus deze ep. ‘Oddal’ opent en zet meteen de toon. Je krijgt een heel krachtig nummer te horen waar een pak duisternis en dreiging van uit gaat en waar de mix van beide (sub)genres al meteen mooi tot zijn recht komt. Het ene moment waan je je bij een heel furieus klinkend black metal gezelschap om het volgende moment mee gesleurd te worden door een zinderend en opwindend tribal ritme op oeroude instrumenten die ons aan een heel krachtige en stevige versie van Heilung doen denken. Ook ‘Gorzie Fale’ is zo’n stijloefening en beide tracks smaken naar veel en veel meer. ‘3’, waarmee deze ep afsluit trekt dan eerder de kaart van de sound van een Heilung of zelfs Nytt Land en laat de black metal invloeden achterwege. Zo zorgt Varmia opnieuw voor een intens en beklijvend nieuw werkstuk.

Luc Ghyselen (90)

M-Theory Audio

Tracklist: 1. Oddal 2. Gorzie Fale 3. 3