Orden Ogan and Friends: Final Days

Soms kan het raar lopen. Vorig jaar in maart brachten het Duitse power metal ensemble Orden Ogan nog hun album ‘Final Days’ uit en nu ligt het opnieuw in de rekken. Verschil deze keer is dat ze er een tribute album van gemaakt hebben, waar enkele gastvocalisten de nummers een eigen inkleding geven. We denken aan Stu Block (Iced Earth, Annihilator), Peavy Wagner (Rage), Andy B. Franck (Brainstorm), Chris Boltendahl (Grave Digger), Elina Siirala (Leaves’ Eyes), Leif Jensen, Ross Thompson (Van Canto), Dennis Diehl (Any Given Day), (Ross The Boss) en Frank Beck (Gamma Ray). Vocalist Seeb Levermann, die op de vorige versie alle nummers inzong, heeft ook hier de productie in handen genomen. Verder bestaat de band uit de gitaristen Nils Löffler en Patrick Sperling, bassist Steven Wussow en drummer Dirk Meyer-Berhorn. Toch begint het album met een nieuw, eigen nummer. De gekende melodieuze stijl is ook hier heer en meester. Vervolgens vinden we een tiental nummers die net iets anders klinken, zoals de benadering van ‘Heart Of The Android’, waar Peavy Wagner (Rage) zijn rauwe aanpak hanteert. Een magische combinatie van schoonheid en ruwheid. Een van mijn favorieten is ‘Inferno’ waar Nils Molin (Dynazty, Amaranthe) het uitbrult van verlangen om de boel plat te branden. In het intense ‘Interstellar’ zorgen de agressievere vocalen van Andy B. Franck (Brainstorm) dat het nummer wat harder overkomt. Voor de ballad ‘Alone In The Dark’ bundelden Chris Boltendahl (Grave Digger) en Marta Gabriel (Crystal Viper) hun talenten en zorgen voor een dynamische en verrassende breekbaarheid. Er staat geen regel op de vocalen en daardoor kan ook Leif Jensen (Dew Scented) zich dankzij zijn ruwe partij agressieve grunts meten tussen al dat andere zangtalent. Op deze schijf kan het vocaal wellicht niet verder uit elkaar liggen als Elina Siirala (Leaves’ Eyes) aansluitend in een symfonische stijl ‘Absolution For Our Final Days’ naar haar hand weet te zetten. Dennis Diehl (Any Given Day) zorgt voor een laatste flard duisternis in zijn grauwe versie van ‘It Is Over’. Het album sluit af met een instrumentale versie van ‘Fields Of Sorrow’. Ondanks een ganse reeks andere vocalisten blijven de nummers onweerstaanbaar overeind en behouden ze de eigenheid van de originele versies. Of de nieuwe versies het niveau van het origineel halen of zelfs overtreffen zal wellicht een invulling van eigen smaak zijn. Wie geen grunts lust zal meer richting origineel grijpen, wie dat echter wel verkiest zal de ruwere aanpak best kunnen smaken. Feit is en blijft dat de Orden Ogan fan ook dit album zeker zal waarderen, maar het ook een aantal nieuwe fans zal aantrekken.

Rocking Klingon (85)

AFM records

Tracklist: 1. December 2. Heart Of The Android ft. Peavy Wagner (Rage) 3. In The Dawn Of The Al ft. Ross Thompson (Van Canto) & Frank Beck (Gamma Ray) 4. Inferno ft. Nils Molin (Dynazty, Amaranthe) 5. Let The Fire Rain ft. Stu Block (Iced Earth, Annihilator) 6. Interstellar ft. Andy B. Franck (Brainstorm) 7. Alone In The Dark ft. Chris Boltendahl (Grave Digger) & Marta Gabriel (Crystal Viper) 8. Black Hole ft. Leif Jensen (Dew Scented) 9. Absolution For Our Final Days ft. Elina Siirala (Leaves’ Eyes) 10. Hollow ft. Marc Lopes (Ross The Boss) 11. It Is Over ft. Dennis Diehl (Any Given Day) 12. Fields Of Sorrow (Orchestral Version)