Lee Aaron: Elevate

De Canadese vocaliste Karen Lynn Greening is in rock middens vooral bekend als Lee Aaron, een artiestennaam die ze reeds sinds begin jaren tachtig gebruikt. Succes kende ze toen ook al want welke rechtgeaarde, wat oudere, hard rock / heavy metal fan kent het nummer ‘Metal Queen’ niet? Er zouden nog wat successen volgen (vooral het album ‘Bodyrock’ uit 1989 kende in groot succes), maar uiteindelijk wilde ze het veel kalmer aan gaan doen en dat deed ze. Ze legde zich toe op acteren en hield zich muzikaal bezig met blues en jazz. Tot in 2016, want toen stak de rock microbe haar opnieuw aan. Met ‘Elevate’ krijgen we een nieuw werkstuk van Lee Aaron en haar band, te weten gitarist Sean Kelly, bassist Dave Reimer en drummer John Cody. Het viertal zorgt op deze ‘Elevate’ voor elf nummers die we het best kunnen omschrijven als mainstream rock, goed dus voor een heel breed rock minded publiek. Wie zit te wachten op “heavy” uitspattingen zoals Lee Aaron wel durfde neer te zetten in de eighties, is er eigenlijk aan voor de moeite. We krijgen mooi opgebouwde nummers te horen waar rock en pop samenwerken en ook wat ruimte laten voor bijvoorbeeld wat bluesy invloeden. Dat de stem van de dame met de meeste aandacht gaat lopen hoeft geen betoog. Bass en drums bepreken zich hoofdzakelijk tot het noodzakelijk fundament, terwijl de riffs daar een mooi geraamte op plaatsen. Het geheel wordt afgerond met smaakvolle, melodieus klinkende gitaarsolo’s en de warme stem van Lee Aaron zelf. Geen van de nummers doet ons echt opveren, al hebben we de skip toets ook nergens gebruikt. Als we er toch een nummer moeten uitpikken, kiezen we voor ‘Spitfire Woman’, een nummer dat een een wat trager tempo kent waar een bepaalde dreiging van uit gaat. Dat er ook een gaste – violiste Karen Barg – te horen is op dit nummer, zorgt er ook voor dat je een ander accentje mee krijgt in de sound. ‘Elevate’ is dus een aangenaam, rustig voortkabbelend album geworden die de stem van Lee Aaron nog eens heel duidelijk in de kijker zet en in zijn (sub)genre best wel op de nodige zou moeten kunnen rekenen.

Luc Ghyselen (80)

Metalville MV0342

Tracklist: 1. Rock Bottom Revolution 2. Trouble Maker 3. The Devil U Know 4. Freak Show 5. Heaven’s Where We Are 6. Still Alive 7. Highway Rome 8. Red Dress 9. Spitfire Woman 10. Elevate