Kerberos: Of Mayhem And Dismay

De zaadjes van het Zwitserse Kerberos werden in 2013 uitgezaaid. Gitarist en vocalist Félicien Burkard en bassist Rouven Neukomm stonden aan de wieg. In 2014 vonden ze met Nicolas Käser hun perfecte drummer. Maar het duurde nog zo’n vier jaar vooraleer men een vocalist(e) vond. Uiteindelijk koos het drietal voor vocaliste Ai-Ian Metzger. Kort daarna zorgde het viertal voor een eerste demo met ‘The Awakening Of The Hellhound’ die je muzikaal in het vakje melodic death metal kan onderbrengen. Nu acht Kerberos de tijd rijp voor een eerste full-album, dit ‘Of Mayhem And Dismay’. Maar er zijn ondertussen wel wat wijzigingen bij Kerberos. Zo verliet bassist Rouven ondertussen de band en wijzigde men de sound richting symphonic death metal, al kan je nog steeds flarden ontdekken die dichter aanleunen bij melodic death metal en hoor je ook accenten die je mag bestempelen als pure death metal. Het levert acht tracks op waar het drietal – Nicolas Käser (drums, koor (tenor, bass)), Félicien Burkard (vocals, gitaar, bass, koor (tenor, bass)) en Ai-lan Metzger (vocals, koor (sopraan, alt)) – op vocaal vlak hulp inriep van een koor bestaande uit zeven extra vocalisten. De nummers werden allen, op één na (‘Icefall’ – geschreven door Ai-lan), geschreven door Félicien. Op tekstueel vlak werd de koek ook al verdeeld door Félicien (tracks 1, 2, 6, 7, 8) en Ai-Ian (tracks 2, 3, 4, 5). Als je dan ook nog weet dat Ai-Ian instaat voor het artwerk van de cover en Félicien alle arrangementen voor zijn rekening nam (zowel orkestraal, als wat betreft de koorzang) en als mede producer vermeld wordt, dan weet je dat dit tweetal de drijvende krachten zijn achter Kerberos. We krijgen een heel vol geluid te horen, die, naar onze smaak, een beetje van de hak op de tak springt. Zowat elke track herbergt tal van tempo en ritmewisselingen – iets wat we veelal toejuichen – maar ook op puur vocaal vlak wisselen mannelijke grunts af met vrouwelijke vocalen, met sopraan zang en / of met koorzang. We zien door het bos de bomen niet meer. Dat is ook zo op het puur instrumentale vlak waar elk instrument wel aan bod komt, maar waar elk instrument een ander ook in de rede valt. Voeg daaraan toe dat het geheel baadt in een overvol bad aan orkestrale geluiden en dat we zo de draad wel eens kwijt raken in deze muzikale drukte. Het is ons dus allemaal een beetje te veel om te vatten en te veel van de hak op de tak om er, naar onze bescheiden mening, een lijn in te vinden. Hou je dus van symphonic death metal die alle kanten uitgaat, dan kan je deze ‘Of mayhem And Dismay’ aan je “wanted-lijstje” toevoegen. Wij geven je toch de raad mee, om eerste eens goed te luisteren vooraleer je dit debuutalbum van Kerberos aan je collectie toevoegt.

Luc Ghyselen (68)

Independent Release

Tracklist: 1. Resurrection Of The Sun 2. Burning Flesh 3. Orchestra Of Death 4. Holy Downfall 5. One-Dimensional Sight 6. Icefall 7. Murder The Immortal 8. Midsummernight’s Scream