Hexed: Pagans Rising

Hexed is een Zweedse power metal band rond Stellan en Tina Gunnarsson. ‘Pagans Rising’ is het tweede album, het vervolg op debuut ‘Netherworld’. Verder heb je nog Patrick Wahlberg op drums, David Nyman op tweede gitaar en Daniel Håkansson op basgitaar. Om dan maar meteen met de deur in huis te vallen. ‘Pagans Rising’ opent fel middels ‘Pagans Rising’. Het nummer laat je het beste vermoeden voor het vervolg. ‘Resurrection’ valt ook nog zeer goed mee. De felheid in de nummers vormt zowat het DNA van deze band. Maar evengoed kan ik enthousiast zijn over de goede zang, het kamerbrede geluid, de symfonische texturen. Derde nummer, ‘Stigma Diaboli’ laat ook niets te wensen over. Even dwaalt er een echo van Machine Head door mijn hoofd, heel even maar, want al snel vertraagt het nummer en hoor je nu pas duidelijk hoe goed de stem van Tina is. Zit het in het Zweedse bloed dat er in Zweden zoveel goede zangers / zangeressen zijn? Ik zou het niet weten, maar het is opmerkelijk. ‘Repentance’ ligt in de lijn van de vorige nummers. En heel misschien moet ik nu verwijzen naar Beyond The Black, maar Hexed is ruwer, minder symfonisch. In ‘Repentance’ grunt ook Stellan nog eens mee en het is mooi om vast te stellen hoe complementair beide stemmen zijn. ‘Incantation’ is het bewijs dat de band geen album vol kopieën van kopieën wil, maar wel duidelijk variatie in combinatie met een homogene sound. Met ‘Prophecy’ heb je toch een klein beetje het gevoel dat het vet van de soep is: ‘Prophecy’ klinkt goed, maar leunt precies nogal sterk aan bij de rest van het album. ‘Symphony Of Tragedy’ weet gelukkig de meubels te redden. Met ‘Blasphemy’ zijn de meubels gesecuriseerd. ‘Dark Storm’ trekt de positieve lijn door. ‘Moorfield’ mag een punt zetten achter het album. Met tien degelijke nummers kan de band gerust op beide oren slapen. Alleen stel ik me de vraag of deze band in het geheel van female fronted bands zal doorbreken. Bij MUSIKA gaan we alvast enthousiast een handje toesteken. Dit album verdient een duwtje in de rug.

Frederik Blieck (82)

Vicisolum Productions

Tracklist: 1. Pagans Rising 2. Resurrection 3. Stigma Diaboli 4. Repentance 5. Incantation 6. Prophecy 7. Symphony Of Tragedy 8. Blasphemy 9. Dark Storm 10. Moorfield