Krisiun: Mortem Solis

Het Braziliaanse death metal instituut Krisiun – we mogen deze band toch wel “instituut” noemen na zevenentwintig jaar dienst – pakt dit jaar met ‘Mortem Solis’ uit zijn twaalfde full-album. Krisiun werd in 1995 opgestart in het Braziliaanse Ijuí en bestaat al die tijd uit de broertjes Kolesne – Max (drums) en Moyses (gitaar) – en bassist / vocalist Alex Camargo. De band bleef zo goed als al die tijd in de schaduw staan van hun landgenoten Sepultura, ten onrechte vinden wij bij MUSIKA, want zeker de laatste jaren mag Krisiun op hetzelfde niveau, om niet te zeggen “hoger” niveau, geplaatst worden. Wij zagen Krisiun dit jaar al een paar keer aan het werk – Alcatraz metal Festival en Motocultor – en zagen en hoorden een band aan het werk die bruist van de energie en het enthousiasme. Een band die ons de ene mokerslag na de andere uitdeelde, die agressie aan kracht koppelt, die precies weet wanneer het gaspedaal compleet ingedrukt moet worden of net iets losser mag gelaten worden, die melodieus uit de hoek kan komen, maar die ons vooral verbaasde met een enorm gedreven enthousiasme. Kortom, we waren en zijn onder de indruk van wat de band ons live te bieden heeft. De verwachtingen bij dit nieuwe album liggen dan ook hoog, maar het drietal van Krisiun weet ons vlotjes in te palmen, want ook op dit nieuwe full-album koppelen de heren brute agressie aan kracht en melodie. Voeg daar een gedrevenheid aan toe die zijn gelijke maar moeilijk kent, en je verkrijgt een album dat elke rechtgeaarde death metal fan aan zijn / haar collectie mag / moet toevoegen. De energie die van elk nummer uitgaat, spreekt boekdelen. De machtige drumpatronen van Max, de snoeiharde basslijnen van Alex, de krachtige riffs van Moyses sluiten allemaal naadloos bij elkaar aan. Voeg daar dan agressieve vocalen aan toe (Alex) en flitsende gitaarsolo’s (Moyses) en we krijgen alle nodige ingrediënten om van ‘Mortem Solis’ een succes te maken. Eigenlijk houdt de band slechts een rustpauze halfweg het album met het korte instrumentale ‘Dawn Sun Carnage’ – en ook van die track gaat een pak mysterieuze dreiging uit – zodat we geen enkele verzwakking bespeuren en we moeten stellen dat elk van de tien tracks een schot in de roos is geworden. Wie er vliegensvlug bij is, krijgt er met ‘Death Of The Sun’ nog een extra track bij (de eerste persing van de limited edition digipack). ‘Mortem Solis’ is dus een stevige aanrader geworden (en tijdens een live concert vinden we Krisiun net nog iets indrukwekkender).

Luc Ghyselen (94)

Century Media

Tracklist: 1. Sworn Enemies 2. Serpent Messiah 3. Swords Into Flesh 4. Necronomical 5. Tomb Of The Nameless 6. Dawn Sun Carnage (Intro) 7. Temple Of The Abattoir 8. War Blood Hammer 9. As Angels Burn 10. Worm God