Feather Mountain: To Exit A Maelstrom

Feather Mountain is een progressive metal band uit Denemarken, die met het in 2019 uitgebrachte debuutalbum ‘Nidus’ hoge ogen gooide. Het tweede album, ‘To Exit A Maelstrom’, gaat op dit elan verder en is dus opnieuw een heel degelijk album. De band wordt door de metal media vooral vergeleken met Opeth, Tool, Haken en Muse. En dat klopt wel. De enig mooie tempo en zang wisselingen doen aan Opeth denken. Het drumwerk soms aan Tool en de soms wat meer zeurderige zang aan Muse. ‘August Mantra’ is een heel mooi openingsnummer: melodieuze progmetal, kinky riffs en goede cleane zang: alles is aanwezig. ‘Beneath Your Pale Face’ kent een heel rustig begin om dan op het eind wat te versnellen: opnieuw een mooi prognummer. Op ‘Pariah’ wordt de toon harder en grimmiger, horen we voor het eerst grunts en ook wat invloeden van metalcore. Iets wat ik persoonlijk minder kan smaken maar wat wel een trend is bij de nieuwe progbands om deze twee stijlen te combineren. ‘Cloud-Headed’ is bij momenten een up tempo progmetal nummer met erg geslaagde ritmeveranderingen en heel mooie cleane zang, maar kent ook jazzy stukken om dan in pure agressie te eindigen: een topnummer. En zo gaat het album eigenlijk verder: een mooie symbiose van melodieuze prog met stevige metal en soms metalcore. Dit is puur vakmanschap van een schare erg getalenteerde muzikanten. De rustiger stukken zijn van erg hoog niveau. De cleane zang is uitmuntend, de tempowisselingen soms geniaal. Alleen vind ik de ruwere stukken minder geslaagd, wat te schreeuwerig en zijn er teveel dubbele drums. Dat is dan ook het enige minpunt van dit album maar zorgt er wel voor dat de pure prog liefhebber mogelijks zal afhaken.

Bart Verlinde (80)

Independent Release

Tracklist : 1. August Mantra 2. Beneath Your Pale Face 3. Pariah 4. Cloud-Headed 5. Sincere 6. Bliss 7. Air Hunger 8. Maelstrom