Crystal Gates: Torment & Wonder: The Ways Of The Lonely Ones

Het is verdorie echt heel moeilijk om nog origineel uit de hoek te komen indien je als band kiest voor symphonic (power) metal en dan nog een stukje moeilijker indien je een female fronted metal band bent. Toch moeten we toegeven dat Crystal Gates met ‘Torment & Wonder: The Ways Of The Lonely Ones’ een heel knap, zij het genre gebonden album heeft afgeleverd die fans van het (sub)genre wel degelijk aan hun collectie moeten toevoegen. Crystal Gates werd in 2013 opgestart in Montevideo, Uruguay door Benjamín Machín (gitaar) en Carolina Pérez (vocals). Later kwamen daar Gastón Lorenzo (drums) en Juan José Leyton (keyboards) bij en het plaatje werd uiteindelijk volledig middels de toevoeging van Guillermo Albano (bass). De ep ‘A Quest For Life’ (2015) zorgde voor de eerste muzikale rimpelingen en de single ‘Shadowborn’ (2017) deed daar een stevige schep bovenop. Crystal Gates kon zodoende grotere shows gaan doen en kreeg ook de kans om een aantal festivals in Zuid-Amerika aan te doen. En terwijl men hard werkte aan nieuwe nummers, verkoos Benjamín Machín te verhuizen naar de Letse hoofdstad Riga. Daar legde hij extra contacten die o.a. resulteerden in een deal met Wormholedeath Records dat nu het eerste full-album op de markt brengt. Sebastien “Seeb” Levermann zorgde voor de mix en mastering, Elisa C. Martin zorgde voor backing vocals en hielp met de arrangementen en het knappe artwork werd verzorgd door Stan W. Decker. Nu nog de muziek en je verkrijgt een prima product. En ook daar kunnen we absoluut niet over klagen, integendeel. Liefhebbers van symphonic metal met wat invloeden uit power metal zullen hier immers overvloedig van smullen. De korte opener, ‘The Ways Of The Loneley Ones’, zet ons eerst nog op het verkeerde been, want wat hebben we nu aan een ruisende zee, gesproken tekst en wat achtergrondmuziek? Maar daarna is het echt wel genieten geblazen middels de prachtige drumpatronen, stuwende basslijnen, knappe riffs, schitterende orkestrale ornamenten, melodieuze gitaarsolo’s en kippenvel verwekkende fantastische vocalen. Track na track weet het vijftal ons te overtuigen en onze aandacht vast te houden. En als je denkt dat het gezelschap alles uit de kast heeft gehaald, krijg je nog een twaalf minuten durende apotheose middels afsluiter ‘Torment & Wonder’. Kortom: wij zijn enorm te spreken over dit debuut van Crystal Gates dat ons bijna tweeënvijftig minuten lang weet te boeien en waar we accenten in ontdekken die ons doen denken aan tal van groten in dit (sub)genre.

Luc Ghyselen (92)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. The Ways Of The Lonely Ones 2. My Glorious Fall 3. Alive For The Journey 4. A Lonely Dreamer’s Wish 5. The Stars Temple 6. Moonshine & Sorrow 7. Winter Ghost 8. Nightmares 9. Soul Of Rain 10. Torment & Wonder