Mara: Loka Mær

‘Loka Mær’ is het vierde full-album van het Zweedse Mara, een black metal gezelschap dat in 2010 van start ging en niet bang is om hun sound van een pak pagan te voorzien. Zo opent het album hier met ‘Myrkriða’, een kort nummer waar enkel een stevige drumbeat te horen die je kan meevoeren naar lang vervlogen tijden. Daarna zorgt het gezelschap – Vindsval (vocals, gitaar), Garm (bass), J (gitaar) en P (drums) – dat hun furieuze, kille en dreigende black metal sound het overwicht neemt. Je kan Mara absoluut niet gaan onder brengen bij bands die vernieuwend voor de dag komen. Integendeel, het viertal kiest heel bewust voor een furieuze blauwdruk van black metal, waar een immense dreigende kracht samensmelt met kille duisternis en furieus klinkende vocalen die misschien, net iets te diep in de mix verzonken zitten. Maar dat zijn natuurlijk details als je afgaat op de totaalsound die uitnodigt tot stevig headbangen zodat je nekwervels danig getest worden. Wat we je in ieder geval ook nog willen meegeven is het feit dat deze ‘Loka Mær’ slechts iets meer dan vijfentwintig minuten duurt en dat vinden wij persoonlijk toch ietwat weinig om als full-album door het leven te gaan. Maar goed, ‘Loka Mær’ van Mara is een heel intens, furieus en dreigend schijfje geworden waar black metal graag zullen naar terug grijpen, al is het zeer genre gebonden en mag je niet echt vernieuwende accenten verwachten.

Luc Ghyselen (74)

Immortal Frost Productions IFP 066

Tracklist: 1. Myrkriða 2. Mara 3. Loka Mær 4. Wolf 5. Thursaseiðr 6. Hel