Unholy Congregation is er dit jaar op 12 november.

Black metal fanaten kennen ondertussen het zeer goed georganiseerde Unholy Congregation, een festival dat dit jaar doorgaat op zaterdag 12 november in de Qubus te Oudenaarde. Voor de vierde editie van dit evenement mogen zeven bands er hun opwachting maken. We zetten ze even op ene rijtje en geven wat duiding, al kennen de meeste black metal fans zo goed als alle bands in dit (sub)genre.

Dudsekop is een black metal band uit het Ieperse die pas onlangs van zich laat horen. Gitarist Joost “Fury” Noyelle kennen we onderhand allemaal wel vanwege zijn tijd bij o.a. Liar en King Hiss. Hier kiest hij, samen met zijn kompanen, dus voor black metal geweld die dan nog voorzien wordt van West-Vlaamse teksten. ‘Liksems’ is de titel van het eerste album voor Dudsekop.

Rituals Of The Dead Hand staat al een stapje verder. Dit uit de Belgische provincie Limburg afkomstige gezelschap werd in 2016 opgestart en zorgde ondertussen voor twee knappe full-albums met ‘Blood Oath’ (2018) en ‘With Hoof And Horn’ (2021). De heren van Rituals Of The Dead Hand zorgen voor wat doom invloeden in hun donker getinte black metal sound.

Imha Tarikat is een Duits black metal project dat in 2015 zou opgestart zijn. – We tasten een beetje in het duister omtrent de startdatum. – In 2017 was er wel een eerste ep met ‘Kenoboros’ die intussen opgevolgd werd door een demo, een compilatie en twee full-albums. ‘Sternerberster’, uit 2020, is de titel van het meest recente werkstuk van Imha Tarikat.

Het Belgische Alkerdeel werd in 2005 opgestart en zorgde eerst nog voor ene mix van black metal en sludge. Dat laatste muzikale bestanddeel wordt intussen meer en meer achterwege gelaten. Alkerdeel zorgde ondertussen voor een demo, een ep, twee splits en vier full-albums. Het meest recente van die albums is ‘Slonk’ dat in 2021 in de winkelrekken terecht kwam.

Het Deense Afsky werd in 2015 opgestart en zorgde reeds voor twee ep’s en evenveel full-albums. Vooral het tweede full-album van de heren, ‘Ofte jeg drømmer mig død’ uit 2020, kreeg een aantal goede kritieken mee. Een paar maanden terug zorgde Afsky met de ep ‘I stilhed’ voor een nieuw werkstukje.

Het Noorse Aeternus is er reeds sinds 1993. De band ging van start als pure black metal band, maar tegenwoordig kan je de band ook in het vakje death metal onderbrengen. Aeternus zorgde reeds voor acht full-albums en daar is ‘Heathen’ uit 2018 het meest recente van. Het is al heel lang geleden dat dit gezelschap nog in België te horen en te zien was, zodat dit natuurlijk een extra reden is om een ticket voor deze editie van Unholy Congregation te bestellen.

Het uit Praag, Tsjechië afkomstige Cult Of Fire mag deze editie afsluiten. Wij, van MUSIKA, zagen Cult Of Fire eerder dit jaar aan het werk tijdens de meest recente editie van Throne Fest te Kuurne en op HellFest. Telkens waren wij danig onder de indruk van het gebrachte materiaal en show. Want de heren van Cult Of Fire zorgen voor een soort van rituele benadering van een concertshow waar hun epische black metal compleet tot zijn recht komt. In de discografie van de band vind je o.a. vier full-albums terug en daarvan is ‘Nirvana’ uit 2020 het meest recente, al dateert ook ‘Moksha’ van datzelfde jaar. Wij zijn alvast benieuwd of de heren van Cult Of Fire ons ook een derde keer zullen weten te overtuigen.

Dit vinden wij, van MUSIKA, alvast zeven uitstekende redenen om je ticket voor deze Unholy Congregation, Pt. 4 te bestellen. Heb je nog meer info nodig? Check dan de facebookpagina van het evenement op https://www.facebook.com/unholycongregation/.