Träumen Von Aurora: Luna & Aurora

Träumen Von Aurora was voor mij een onbekende band, maar na het beluisteren van enkele nummers wou ik persé een review neerpennen van hun twee (jawel) nieuwe albums ‘Luna’ en ‘Aurora’ die tegelijkertijd uitgebracht worden en zowel apart als samen kunnen aangekocht worden. Hun muziek is op zijn minst niet alledaags te noemen: een zeer uitzonderlijke mix van post black metal en progressive metal en in het Duits gezongen. En ik kan nu al zeggen dat ik grote fan ben geworden van deze Teutonen uit Bielefeld. Deze band is opgericht in 2007 en ‘Luna’ en ‘Aurora’ zijn het derde en vierde album. Van de oorspronkelijke bezetting is enkel de stichter en zanger Patrick Wunsch overgebleven. Zoals reeds gezegd: hun sound is zeer speciaal, uitzonderlijk maar, o zo goed. Eigenlijk nog nooit zo’n goede band gehoord in dit segment. Nu, er zijn er waarschijnlijk ook niet veel. Het evenwicht tussen stevige black metal en de rustiger, progressievere stukken zijn perfect en de overgangen briljant te noemen. Het gitaarwerk in de ruigere stukken zijn prima en hebben leuke riffs, op de rustiger stukken horen we ook veel piano en wat cleane zang. Het feit dat de zang in het Duits is en ook vaak schor gefluister bevat, geeft hun sound nog iets melancholischer, iets dreigend. Je moet die twee albums als één geheel beluisteren, aparte nummers eruit pikken is moeilijk. De twaalf nummers volgen immers erg goed op elkaar en je krijgt wisselende gemoedsstemmingen te horen: van ingetogen verdriet en weemoed tot agressieve wanhoop en boosheid. Het feit dat in de ruigere stukken de band ook zin heeft voor progressieve elementen en melodie is in dit genre eerder uitzondering dan regel maar geeft een extra dimensie aan hun sound. Dit is werkelijk muzikaal vakmanschap van het bovenste schap. Zoals alle klasse albums hebben deze albums zeer veel draaibeurten nodig om alle schoonheid te ontdekken. “Schön, sehr schön”. Zal zeer hoog eindigen in mijn eindejaarslijstje.

Bart Verlinde (95)

Trollzorn

Tracklist: Album 1: Luna: 1. Nicht Alle Dunkelheit Der Welt 2. Stille, Mehr Stille 3. Luna 1 4. Etwas 5. Luna 2 6. Sturmgheweit / Album 2: Aurora: 1. Aurora 1 2. Gram Und Verve 3. Aurora 2 4. Epiphanie 5. Essenz Der Wildness 6. Kann Eines Lichtes Flackern Trüben