Grave Digger: Symbol Of Eternity

Met ‘Symbol Of eternity’ is het Duitse Grave Digger aan zijn eenentwintigste (!) full-album toe, terwijl je ook reeds een aantal ep’s in de discografie van dit gezelschap kan terug vinden. Oké, de band werd reeds in 1980 opgestart, maar tussen 1986 en 1991 werd de naam Grave Digger niet gebruikt. Dan mag je toch wel spreken van een zeer productief gezelschap dat na al die jaren nog steeds “onder de leiding” van vocalist Chris Boltendahl verder bouwt aan die muzikale carrière. En ja, we weten het ook wel, het stem timbre van Chris bevalt niet iedereen, maar toch beschikt de man over een krachtige ietwat rauwe stem die perfect aansluit bij de sound die Grave Digger neerzet. Van een zo goed als pure speed metal band evolueerde Grave Digger naar een sound die eerder traditional hevay metal / power metal laat horen, iets wat zeker van toepassing is op dit dertien tracks tellende full-album. Naast Chris hoor je ook nog Jens Becker (bass), Axel “Ironfinger” Ritt (gitaar) en Marcus Kniep (drums, keyboards). Met ‘Symbol Of Eternity’ graaft de band opnieuw, op tekstueel vlak dan toch, in de geschiedenis van de Orde van de Tempeliers, iets wat men eerder deed op het album ‘Knights Of The Cross’ (1998). Na een korte instrumentale intro, ‘The Siege Of Akkon’, barst het heavy metal / power metal feestje pas echt los. DE goed opgebouwde en gearrangeerde nummers stralen kracht en melodie uit, en hebben net voldoende aanstekelijkheid zodat je niet stil wil blijven staan, maar luidop wil meebrullen, terwijl je onderwijl stevig aan het headbangen bent en / of je luchtgitaar staat te geselen. Kortom, met de sound zit het goed bij Grave Digger. Het enige wat je kan tegen houden is het stem timbre van Chris, maar dan mis je toch wel een uitstekend heavy metal / power metal album. Het korte instrumentale ‘Symbol Of Eternity’, dat je als intro tot ‘Saladin’ kan beschouwen, is nog een rustpuntje, want voor het overige trekt Grave Digger duidelijk de kaart van energiek kracht en gedrevenheid. En dat juichen we hierop volop toe. Rest ons nog te melden dat men ook een cover brengt. Afsluiter ‘Hellas Hellas’ is van de hand van Vasilis Papakonstantinou die hier een vocale gastrol op zich neemt. Het nummer werd volledig in het Grieks gebracht, maar sluit best wel mooi aan op de overige tracks van dit album.

Luc Ghyselen (88)

Rock Of Angels Records ROAR 2208

Tracklist: 1. The Siege Of Akkon 2. Battle Cry 3. Hell Is My Purgatory 4. King Of The Kings 5. Symbol Of Eternity 6. Saladin 7. Nights Of Jerusalem 8. Heart Of A Warrior 9. Grace Of God 10. Sky Of Swords 11. Holy Warfare 12. The Last Crusade 13. Hellas Hellas